• üstüne düşünce iyi işler çıkaran da yok değil.

    vokaller bir türlü bana geçmedi ama kendini de dinletiyor.

    https://youtu.be/9r9llqiauok?si=nf-kvjihp-cl9y-e
  • ismet özelin amentü şiirinin bir kısmını bossa nova tarzıyla yeniden yorumladım, ilginç bir oldu diyebilirim.

    şiir bitene dek devam edeceğim. şarkıya devam ederken fark ettim ki yapay zeka kendi tarzıyla olaya dahil oluyor, bence biraz korkutucu. yani şiiri devrik okuyor son cümleyi ilk söylüyor vesair...
  • özellikle vokaller yüzde yüz içime sinmese de kendisini kullanarak sözleri bana ait olan 3 adet parça yayınladım. (distrokid ile)

    aslında hepsinin kendi bestesi / aranjmanı var ancak söylemek / söyletmek zor iş.

    türleri ile beraber şu şekilde :

    downtempo,
    ne farkeder

    downtempo,
    bir yer arıyorum

    drum and bass,
    yollar çok uzak

    suno elektronik müzik söz konusu olduğunda çok üzmüyor aslında ancak özellikle vokallerde güzel sonuç elde etmek biraz zor. vokalleri değiştireyim desen, parçalarına ayırayım, birleştireyim derken zaten çok kaliteli olmayan sesi hepten dağıtma riski var. biraz tembellikten biraz da bu yüzden parçalarda herhangi bir edit yapmadım. ancak pek tabii her parça için en az ilk kademede 10 civarı, peşinden de uzatmak için benzer adetlerde şarkı kredisi harcamışımdır. stable diffusion benzeri algoritmalardaki in paint tarzı bir şey olmadığı için bazen çok güzel çıkan şarkılar vokalde saçmalamadan ötürü kullanılamayıp kalıyorlar, en büyük eksikliklerinden biri bu. onun ürettiği veya bizim yüklediğimiz bir parçayı yükleyip makyaj yapabilsek süper olurdu. bu haliyle tam bir tombala, kredi yakmaya yönelik bir yapısı var.

    bir de oluşturduğu cover art'larda hep belirgin temalar var, bana mı öyle denk geliyor bilmiyorum hep ikiye ayrılmış bir nehir çizip duruyor. oturup başka bir aı model ile oluşturmakta fayda var.

    ps1: sözleri bana ait olduğu için kendi ismimle yayınladım ancak iyi mi ettim bilmiyorum çünkü bir anda benim yaptığın tarzın dışına çıkmış oldular.

    ps2: bonus : orhan veli'nin bir miktar değişmiş sözleriyle : ağlasam sesimi duyar mısınız?
  • ürettiği şarkının uzunluğu verilen sözler ve öykündüğü şarkının süresiyle alakalı muhtemelen. gidip uzun sürelere sahip şarkı türlerine yakınsayacak promptlar verdiğinizde onlar gibi uzun parçalar elde edebilirsiniz.

    doğrudan sözle alakalı da olmuyor çünkü örneğin nakaratı ne kadar tekrar edeceğini model öykündüğü şarkıya göre seçiyor mesela. kimi parçayı uzatmak isteseniz de uzatamadığınızı, kimisini de siz bitirmek isterken modelin devam ettireceğini göreceksiniz.

    yine türü de etkileyen bpm yani müziğin temposu eşit miktardaki söze karşılık çıkan müziğin süresini etkileyecektir.

    slow bir parçada daha az sözle uzun şarkılar yapabilirsiniz, tempo yükseldikçe aynı süreyi elde etmek için ister istemez daha fazla söz ya da tekrar gerekecektir.

    bir de olmazsa olmaz [bridge] gibi bir öğe var pek tabii, aralara bir kaç tane koyup şarkı uzatmanın en bilinen yöntemi.
  • güzel bir çalışma oldu suno ile birlikte.

    ismet özel - erbain'den şarkılar 1 albümü 20 şarkıyla spotify'da.

    https://open.spotify.com/…um/2bych25b8q7wh8om6nwrnx

    ve youtube: https://www.youtube.com/watch?v=xr-j-ii8lve
  • yepyeni parçam lan sus lan köylü ile avrupa metal listelerine top 10'de girmemi sağlamış muhteşem artificial intelligence şeysi.
  • suno ai rakibiyle bir şey deneyeyim dedim.(bkz: udio ai) 200 denemede anca 1 tane güzeli denk geldi. gerçekten beta olduğu anlaşılıyor ama bana güzel bir tane bile bir şey çıkarmış olması memnun etti. suno ai, ileri aşamada gerçekten şu anda piyasada ve umarım daha da iyi olur.

    - sen olmazsan sevgilim

    https://youtu.be/mttksigkqhc?si=0bzfvdgbku-mo16l
  • önce şu kafadan kurtulmak gerekiyor: ortada sana özel "yaratılmış" bir şarkı yok. doğru, bir yaratma durumu var ama bu senin anladığın gibi değil. var olanı alıyor ve belli kurallara göre değiştirip sana sunuyor (sunan suno). yani o duyduğun davul, gitar solosu, flüt falan "sen istedin diye" hazırlanmış değil. hani "yuh, resmen stüdyo kaydı gibi!" falan diyorsun ya, hah, çünkü öyle. ama sen, çeşitli taklalar eşliğinde sunulmuş bir versiyonunu dinliyorsun.

    peki neler oluyor?.. şöyle:

    veri tabanında "daha önceden kanallara ayrılmış" şarkılar bekliyor. sen komut giriyorsun ve o da gidip senin yazdıklarına uygun bir "mevcut" şarkıyı alıyor, sözleri "daha önceden örneklediği" vokal sesini kullanarak seslendiriyor ve heceleri uygun şekilde bölerek (bölmeye çalışarak) yeni bir şarkı oluşturuyor. sana özel hazırladığı şarkının orijinalini duysan, durumu daha iyi anlarsın, çünkü seninkine çok benziyor olacaktır (en azından yapısı ve altyapısı).

    bir şarkının ezgisini tersten çaldığını düşün. elbette ortaya orijinalinden farklı bir ezgi çıkacaktır ama işte, sonuçta bunu "eldeki ezgi" ile yaptın. buradaki durum da buna benziyor işte: mevcut olanı al ve şarkının tonuna, akorlarına göre yeniden doğaçla. hatta akorları da değiştirebilir, çok zor bir iş değil.

    bu sadece vokal için geçerli değil elbette. dediğimiz gibi, şarkı kanallara ayrıldığı için ortada şöyle bir tablo var:

    1. davul
    2. bas gitar
    3. solo gitar
    4. yaylılar
    5. piyano
    6. vokal
    7. zurna

    sen buradan gitarı alıp "aynı sesi kullanarak" farklı bir solo attırabiliyorsun. zurna "mi, mi, fa, sol, sol, fa, mi, re" mi dedi... e değiştir, "si, do, si, la, si, la, sol, mi" olsun.

    aynı akor dizisi üzerine on ayrı ezgi yazsak, "aa, bu şarkıyı biliyorum ben" demek anlamsız olur. burada yapılan da bunun gibi işte. davul, gitar, piyano falan aynı kalsa ama sadece ezgi değişse, sen buna "yuha, resmen yeni bir eser!" diyeceksin. e diyorsun da.

    mesela "bana barok lezzetli bir klasik şarkı yap!" desen, sevgili suno'nun yapacağı şu olacak: gidip arşivdeki barok dönem eserlerinden birini alacak ve motifleri değiştirip sana "al canım benim" diye sunacak. ama "barok lezzetli, bağlama sololu ve içinde göbek tokatlama sesleri olan" bir şarkı istesen, istediğini alamayacaksın, çünkü buna uygun bir şarkı yok elinde suno'nun. ha, manyağın biri belki yapmıştır ama sanki yoktur gibi geliyor bana, bilemiyorum.

    ileride elbette daha da gelişecek bu işler. mesela vokal ve enstrüman seslerini değiştirmek gibi bir seçenek kesin olacaktır (bunu yapan "yapay zeka"lar var zaten). ama şimdilik sadece "tek tek notalara dökülmüş" bölümleri hızlıcı değiştirip bir şarkı yaratma döneminde.

    melodyne ile yapılmış basit bir vokal değişikliği:

    ilk hali ve son hali.

    bu on yıl önceki bir video. daha eskileri de var elbette. yani bir vokale başka bir ezgi söyletmek yeni bir teknoloji değil. sadece artık daha otomatik, daha tutarlı ve en önemlisi, senin istediğin lafları söylüyor.

    insan, yaratım sürecinde tabii ki farkında olmadan önceki verileri kullanıyor. sadece arabesk ile beslenmiş birisinin durduk yere bir caz şarkı yapması beklenemez. ama belli kurallara bağlı kalarak belli bir tarzda eser yaratmak elbette mümkün. yine de, ortaya çıkan eser çok "ısmarlama" olacağı için, özgünlükten de uzak olacaktır. "yapay zeka" da tam olarak bunu yapıyor işte. insan, farkında olmadan önceki verileri harmanlayarak bir beste yapıyor ama suno, algoritmanın izinde bir eser yaratıyor. yani "dur, şuraya şunu yaparsam daha farklı ve hoş olur" gibi bir cümlesi yok. ama olmasına gerek de yok ve eminim ki olmasını isteyen de yoktur. aynı ezgileri bile farklıymış gibi dinleyen kalabalıklar olduğu sürece, kimse bunun derdine düşmeyecek. ama şu bir gerçek: artık eskiler daha da değerli.
  • #162290028 burada yazdığım bir şiirle ilk kez bir deneme yaptım. sonuç çok hoşuma gitti, hatta hızımı alamayıp oldukça amatör bir klip yaptım :)
    dinlemek isterseniz:
    bırak öyleyse
hesabın var mı? giriş yap