• bir müzisyen olarak söylemek isterim ki şok oldum amk.

    saçma sapan şeyler çıkartır diyordum fakat baya baya iyi sonuçlar.. yani en azından kafamızda hala oturtamadığımız bu yapay zeka gücüyle oldukça şaşırtıcı.

    tabii çoğu şarkı birbirine benziyor bu başlık altındaki birçok şarkıyı açtım dinledim. vokaller zaten oldukça yapay. çok fazla satüre edilmiş, duble üstüne duble kaydedilmiş gibi. reynmen boku yedi öyle diyim hahaha.

    onun haricinde rock soundlar, sythnler de çok benzer hep.

    oturup 1 dakika içinde salladığımız şarkıların spotify listelerinde başları çekeceği günlere henüz var gibi ama bir marka için istediğiniz sözlerle yapılmış kısa jingle parçaları, ne bileyim podcast başlangıcı müzikleri, belki düşük bütçeli reklam müzikleri çok basit şekilde yapılacak gibi duruyor artık.

    bir de buradan aldığınız çıktılarla bu şarkıları piyasaya müzik programlarına yüklemek sanmıyorum mümkün olsun. düşünsenize spotify çöplüğe döner günde milyarlarca şarkı atar herkes bu benim şarkım diye. ya bu programlar üzerinden yüklenebilir ya da ne biliyim ilginç ilginç şeyler olmaya başkadı artık kafamız da ermiyor.

    atıyorum bunlardan birini ben aldım arkasına da klip oluşturucu ai kullanıp birleştirdim attım youtube'a milyon izlendi noldum ben şimdi ünlü sanatçı mı mk? hasdhasha yaradan daha neler gösterecek..
  • valla açık konuşayım, bu başlığa ilk kez girip gezinirken çok temiz moralim bozuldu

    --- spoiler ---

    sonra düzeldi.. onu aşağıda belirteceğim..

    --- spoiler ---

    generative aı ilk çıktığında malumunuz resim üreterek girdi hayatımıza. ben de çizim yeteneği + pratiği olmayan biri olarak anlatmak istediğim hikayeleri anlatmak için uygun bir mecra olduğunu düşünüp, mingayr-ı haddin* midjourney kullanarak bir çizgi roman yapmaya giriştim. (bu işi hobi olarak yaptığımı ve ticari bir kaygı gütmediğimi belirtmek isterim, haa ama işin müşterisi memnun olduktan sonra kime amk)

    bu uğraşımla vakit harcarken bir yandan da bu işleri ticari amaçlar için yapan çizerlerin düşmanlıklarını izleyip: "gatekeeping yapmayın lan, millet istediği şeyi yapamayacak mı.." diye kendi kendime sövüyordum.

    ta ki dün bu başlıkta gezinene dek.. 17-18 senedir aktif müzik yapan, icracı ve besteyle uğraşan biri olarak ilk başta kendime "çizerlere batan diken şimdi de sana saplandı, gatekeeping sırası sana mı geldi dümbük, sallayabilecek misin yine bakalım" dedim ve moralim bozuldu.

    ulan çok güzel işler var.. ne güzel tınılar çıkmış.. (ozan rençber - mao zedung yoldaşım'ın klasik müzik cover'ları özellikle enfes)

    ama bir süre düşündükten sonra aı hater'ı çizer kardeşlerimin aksine sakinledim. çünkü bu işlerin 'zanaatkarlık' ve 'inisiyatif' tarafını aı henüz almış değil. ben iki riff arasındaki 4-5 saniyelik kısmı içime sinderemediğim için şarkılarımdan birini 8 ay yatırmış insanım

    o yüzden bir müzisyen biri olarak söylüyorum ki, on numara iş olmuş. çizgi romanımı bitirip, suno'ya girip deneysel uğraşılarda bulunacağım. çıkan güzel fikirlerden de kendi üretimlerimde faydalanacağım.

    hadi bakiyiiim (garavel usta ses tonuyla)
  • bu ve buna benzer ai ile ilgili çoğumuzun yanlış anladığı bir gelecek algısı var. bakın bu geçenlerde debe'ye giren bir entry'de yazılmıştı. ai ile yarattığınız şeyler, sizi ya da ürününüzü ünlü yapmayacak - artık böyle birşey olmayacak zira.

    tıpkı spotify listelerinde olduğu gibi, sevdiğiniz şarkılar, anlık olarak sizin için üretilecek, sevdiğiniz filmler, yine sadece sizin bildiğiniz ve sevdiğiniz şekilde, sizin için çıkartılacak. ve bu o kadar hızlı ve anlık olacak ki, tıpkı şarkı listesinde dinler gibi, sürekli sizin için yaratılan şeyleri dinleyecek, izleyeceksiniz. belki algoritmalar arada sizi yanıltacak, ama nihai olarak kollektif, toplumsal bilinç yavaş yavaş kaybolacak.

    garip gibi geliyor, ama olmayacak gibi de durmuyor.

    edit. bir takım typo
    edit 2. debe icin tesekkurler
  • ücretsiz versiyonda iki dakikanın üstüne çıkmanın yolu şöyle:

    - "create" (yarat) sekmesinde 2 dakikalık şarkıyı oluşturduktan sonra dinleyin. o sırada "extend" (genişlet) butonu çıkacak, ona basın.

    - sol tarafta şarkının kaçıncı dakikadan devam edeceğini seçebilirsiniz, sondan devam etmesini istiyorsanız 02.00'da kalsın. eğer ilk kısımda sözlerin tamamını okumuşsa sözleri silin. sözleri yarım bırakmışsa henüz okumadığı kısmı kalsın. genişlete basın.

    - 1 dakika boyunca şarkıyı devam ettirecek. çoğunlukla yetiyor zaten. yetmezse krediniz yettiği kadar aynı şekilde uzatabilirsiniz.

    - şarkıyı indirdiğiniz yerden yani sağdaki üç noktadan "get whole song" (şarkıyı tümle) seçeneğini seçin hepsini birleştirir.

    - tebrikler uzun şarkıyı elde ettiniz.
  • mizahi bir şey yapmıyorsanız sıfırdan yapılan parçaların aşırı random olmasından dolayı pek bir eğlencesi kalmıyor amma ve lakin bilinen parçaların sözleriyle deneyince...

    hatasız kul olmaz
    domates biber patlıcan
    araba
    delalım

    debe bonusu: çekirge
    yoldaş emmoğlu
    dom dom kurşunu
  • iyi şarkı yapabilmek icin bir kac ipucu vereyim;

    şarkılarda verim ve kaliteyi artirmak icin sarkı sozlerinin aralarina [outro], [verse], [chorus], [bridge], [piano], [guitar], [drum] vs vs gibi orkestrasyon deyimleri sıkıstırılırsa daha guzel seyler cıkabiliyor. tabi [xxx] parantezine almak lazim. yoksa sarkı sözü gibi okuyabilir.

    şarkı sözleri basit ve kafiyeli olmalı. çok uzun da olmamalı, en fazla bir dörtlük olsa yeter. nakarat da olmalı, aaa, ooo heyy, vay vs gibi ünlemler serpistirilirse de iyi olur, program muzige gore bu sesleri uzatip kisaltarak bosluklari dolduruyor. sözlerim her seyi anlatsin diye zorlarsaniz ajdar sarkıları gibi sarkılar ortaya çıkabiliyor.

    iyi bir sarki uretebilmek icin 20-30 deneme yapilabilir. sarkilarin çogu boktan sarkilar, iyi sarkiyi bulmak icin cokca eleme yapmaniz lazim. gunde 10 tane sarkiya izin verdigi icin gmailden cokca mail alirsaniz iyi olur. her maille giris yaparak bir gunde yuzlerce sarki yapabilirsiniz.
  • insanın kendi kendini yok ettiği bir döneme şahitlik ediyoruz.

    büyük ihtimalle yakın gelecekte , insanların para kazanabilmeye devam edebilmesi için devletler yapay zeka teknolojilerini önleyici tedbirler alacak.
    ancak yapay zeka yazılımları, tsunami dalgalarının duvarları yıkması gibi önüne gelen her yasayı yıkıp geçecek.
    artık ok yaydan çıktı.
    bazen ben de ai yazılımlarını deneyimleyip oldukça etkileniyorum. hatta hoşuma da gidiyor. müthiş işler var.
    ancak sonra yaratıcılık gerektiren işleri bile 2024 yılında bu şekilde yapan ai teknolojileri 2040 yılında tüm insanları işsiz bırakır korkusu geliyor.
    10 yaşında bir çocuğum var. her anne baba gibi akıllı bir çocuk olduğunu düşünüyorum ama mesleği ne olmalı en ufak fikrim yok.
    dünyaya yapay zeka ve robot teknolojileri ile uyumlu yeni bir ekonomik model gerekli.
    çünkü insanlık, hiç bir çağda bu kadar belirsiz bir geleceğe yol almamıştı. bu gidişle , çok değil 20 sene sonra 2044 yılında ne doktor kalacak, ne müzisyen, ne kasiyer, ne işçi, ne avukat, ne mühendis..
  • şeker oğlan ile piyasaya hızlı bir giriş yapıyorum. anadolu metal!

    yapımcılar yeşillendirsin. hemen albümü çıkaralım.
  • daha önce yazdığım progresif gece şiirlerinden birinin sözlerini yazıp bir şarkı oluşturayım dedim (#47050428). tarza da emotional turkish rock yazdım, resmen bir emre aydın şarkısı oluşturdu. adamın sesi de aynı emre aydın. şoklardayım lan. resmen emre aydın generator'den çıkmış gibi. radyoda denk gelsem aha emre aydın yeni şarkı çıkarmış derim.

    istemeden bir emre aydın şarkısı yaptım. aha da linki;

    https://suno.com/…5a925-a16f-4fb6-b5c7-972c23fe36e2

    korkunç bir teknoloji ya. bir yandan güzel ama bir yandan da müzik gibi, sanat gibi yaratıcılığa, tutkuya ve daha da önemlisi kalbe ve ruha bağlı bir şeyin böylesine bir yapay zeka tarafından yapılabiliyor olması can sıkıyor.
hesabın var mı? giriş yap