• insanlar içinde vicdan sahibi olanlar, masum bir insana haksızlık yapıldığında, hayvanlara ya da doğaya bilerek zarar verildiğinde yani suç işlendiğinde sessiz kalmamalıdır. suç işlenirken sessiz kalmak suçluyu tutmaktır. suça sessiz kalmak aynı zamanda işlenen suça da ortak olmaktır. suç işlendiğinde nasıl ses çılarılır? gücü yeten eli ile o suçu engelleyebilir. gücü yetmeyen suçu işleyeni ifşa ederek diğer insanları uyarabilir. (burada çin'in doğu türkistanda yaptığı; israilin, filistinlilere yaptığı zulmü anmak isterim) buna da gücü yetmeyen en azından içinden suçluyu lanetleyerek tarafını belli etmeli. ama bu en son yapılacak eylemdir. malesef günümüzde suçlular çok güçlü olduğundan el ile düzeltmek, suçunu yüzüne haykırmak zor. bunu yapabilenler benim gözümde en cesur insanlardır.
    yukarıda iki örnek verdim ancak, suç kime karşı işlenirse işlensin ses çıkarılmalıdır. suça sesiz kalmanın en ahlaksızı da kendi mahalesinden suç işleyenleri görmezden gelmektir. unutmayalım ki gün gelir kendimiz de haksızlığa düşebilir, yardıma koşan bir el var mı diye bakmak zorunda kalabiliriz.
  • belki de bu yüzdendir:

    (bkz: bystander effect)
  • suçun niteliğine göre değişecek olan sessiz kalmadır. kadın ya da çocuğa şiddet varsa müdahil olurum. yoksa trafikte kavga eden iki dallama için veya banka soygunu gibi senaryolarda hayatımı riske atamam.
hesabın var mı? giriş yap