27518 entry daha
  • haftasonu yazısı, biraz uzun...borsayı, piyasayı, piyasadaki oyuncuları, borsanın işleyişini ve borsadaki farklı yatırım metodlarını anlatmak adına elimden geldiğince basit tutmaya çalıştım:
    *
    öncelikle, şunu söyleyeyim, teknik analiz savunuculuğu yapmıcam.
    ama sizdeki bu özgüvene hastayım
    şuraya "masaldır", "sürdürülebilir kazanç için bomboş bir balondur" deme dürtüsünü siz kim veriyor, nasıl bu kadar kendinize güveniyorsunuz da teknik analiz konusunda aforizmalar kasabiliyorsunuz, gerçekten müthiş.
    teknik analizden para kazanamayabilirsin, vaktin yoktur, enerjin yoktur, teknik analiz bilgin yoktur, price action'dan anlamazsın, en önemlisi yatırımcıların psikolojisini bilmek istemiyorsundur...hepsini anlarım. bana tuhaf gelir. ama bilmek, öğrenmek zorunda değilsin. anlarım yani.

    mesela, ben ereğli'yi şubat 2023'te "şirket muhasebesi" öğrendiğim için 49.20'den aldım ve o tarihten beri fiyatının artmasını bekliyorum diyebilirsin...
    diyebilirsiniz abi, kimse de ses edemez. etmemeli de.
    sen o kazanç metodunu biliyorsundur. o şekilde ilerlersin.
    hatta thyao alırsın, yıllarca beklersin. ama 5 sene sonra çok ciddi paralar kazanabilirsin de. olabilir yani.
    sana göre şirket muhasebesi bilmek yeterlidir, sana göre önemli olan "bebek hisse" bulmaktır.
    kazandığın müddetçe hiçbirisi problem değil.
    ben her zaman bunu söyledim, her zaman da bunu söylüyorum
    hangi metod ile borsada para kazandığın seni bağlar.

    ama kendi metodun ile para kazanırken, bilmediğin, anlamadığın, içine girmediğin diğer metodlarla kazanç peşinde koşan kişilerle dalga geçme hakkını sana kimse vermez. veremez. sen kimsin ki? bu işin piri misin? borsada yatırım kitabı mı yazdın? neyine daynarak bu kadar kolay ve rahatça anlamadığın şeyler hakkında atıp tutabiliyorsun?

    ben mesela, "buy and pray" metodu ile yatırım yapmıyorum. daha doğrusu yaptığım işlemlerdeki buy&pray metodu, çok düşük. zira o hissenin o ucuzlukta ne kadar duracağını bilmiyorum. kimse de bilmiyor, bilemez de. insider bilgi olmadıkça bunu kimse bilemez.

    evet biliyorum şirket muhasebesini. eminim burada yazan pek çok yazardan çok ama çok daha iyi biliyorum. çünkü benim mesleğim bu! bilançosunu, gelir tablosunu nakit akım tablosunu hepinizden çok daha iyi okurum. pek çoğunuzun bilmediği leverage, dscr, gearing, roae, roaa, dcf, nav gibi terimleri yıllardır kullanıyorum ben.
    ve evet ben bu şirket muhasebesi* işini çok iyi biliyorum*

    mesela thy'nin elindeki paranın (nakit artı banka) şirket değerinden daha fazla yıllarca kaldığını da biliyorum. defter değerinin altında yıllarca kalmış pek çok şirket biliyorum mesela. hatta şu an bile defter değerinin altında işlem gören biri çok büyük iki banka olmak üzere onlarca kağıt var, biliyorum.

    fakat yine de ben, bir sene boyunca erdemir beklemem, satış yiyen şişecamın maliyetime gelmesini aylarca beklemem...
    zira ben, başkasının (aslında akıllı paranın) benim hisseme yatırım yapmasını bekleyecek değilim. "al ve dua et" şeklinde ben yatırım yapmam.
    (ara parantez.. haa bunu kesin bir dille red etmiyorum. yukarıda dediğim gibi, yani spot olarak alıp kenara atmışlığım vardır ama ben bunu pek çok yazarın yaptığı gibi buraya ekşi sözlükte herkese ilan edecek yazacak nitelikte görmüyorum.)

    ben hareketine başlamış kağıdı ararım. akıllı paranın harekete geçirdiği kağıdı ararım.
    muhasebe bilen arkadaşların aldığı o kağıtları da akıllı para harekete geçiriyor, orasını kabul etmeseler bile.
    o kağıtları kendileri buldu zannediyor! buraya ukala ukala yazan her götü kalkık yazar gibi.
    başkalarını hareket ettirdiği, yani akıllı paranın hareketine başlattığı kağıtlara aylar ya da yıllar öncesinden yatırım yapmış olduğunu kabul etmiyor.

    defalarca söyledim; buraya yazıyorsan, sen; küçük yatırımcısın
    sen yatırım bankası değilsin, sen aracı kurum değilsin, sen devlet bankası değilsin, sen tek işi bu olan ve milyon doları tek tuşla hareket ettiren bir yatırımcı değilsin, sen dev yatırım fonlarının sahibi de değilsin...sen akıllı para değilsin, sen pala değilsin. herhangi bir kağıtı kaldırıp üç beş kademe hareket ettiremezsin, sen "silipaj" denen bir kavrama hiç maruz kalmadın, muhtemelen silipaj nedir onu bile bilmiyorsun
    sen küçük yatırımcısın..
    götün isterse marsa çıksın, sen küçük yatırımcısın abi

    piyasada ocak 2024 itibariyle 1 milyon lira ve altı portföye sahip yatırımcı sayısı, toplam yatırımcı sayısına oranı toplamın %98'i...ama toplam portföydeki payları sadece %10

    yani neymiş;
    adını siz "ben buldum", "bebek hisse", "büyüme kağıdı vs" diye envai şekillerde koysanız bile, o kağıdı hareket ettirecek ve olması gerektiği fiyata getirecek olan siz değilsiniz. eğer kağıdın asıl sahibi, akıllı para, fonlar, bankalar o kağıdı hareketlendirmezse, haftalarca aylarca belki de yıllarca o bebek hissede kalabilirsiniz!

    ha dediğim gibi, asla yaptığınız işi eleştirmiyorum, bilançosunu incelediniz, gelir tablosunu didik ettiniz, nakit akışına, işletme sermayesi ihtiyacına, yapmış olduğu yatırımlara baktınız...ve dediniz ki, bu hisse olması gerekenden çok ucuz. ve piyasa eninde sonunda onu hak ettiği fiyata getirecektir. harika.
    siz böyle kazanıyorsanız kazanın. ki dediğim gibi, yaptığınızda çok haklısınız. asla eleştirmiyorum.

    benim eleştirdiğim tek nokta şu; hani dalga geçiyorsunuz ya, akıllı parayı çizgi bile bağbozumu mumu ile, fibonacci ile, it sıyrığı formasyonu ile çözmeye çalışıyorsunuz diye...
    (ara prantez; evet, akıllı para hep o sizin dalga geçtiğiniz o bazı şeylere bakmıyor doğru. akıllı para neden indikatör baksın ki. neden düşeni kırdı çizgisi çekip dalayım desin! doğru, demez...)
    ama asıl kaçırdığınız nokta şu. akıllı para cari oran'a da bakmıyor, temettü verimine de bakmıyor, hbk'ya da, ebitda karlılığına da bakmıyor, onların hepsi geçmişte kaldı çünkü. bilanço inceleyen akıllı para bulursanız bana da haber verin!

    özetle, borsaların işleyişini bilmiyorsunuz, sonra gelip işleyişi izleyenlerle dalga geçiyorsunuz.
    sanki bir tek siz o tek doğruyu biliyormuş gibi.
    benim eleştirdiğim nokta bu!

    bakın gençler borsa daima şu üç şekilde işler.
    öncelikle, jesse pinkman diyerek dalga geçtiğiniz o adamın* sözünü tekrar yazmam gerek: borsada şu anda ne oluyorsa, geçmişte oldu, bugün yaşadığınız her ne ise geçmişte birileri onu yaşadı, borsada yeni hiçbir şey yok..olmayacak da.
    konu para ise insan psikolojisi hep aynı kalacak: kazanınca mutlu olacaksınız mesela. siz hiç kazanınca üzülen birini gördünüz mü? açgözlülüğünüz artacak. deyim yerindeyse göt kalkıklığınız artacak; kazancı siz elde ediyorsunuz sanacaksınız. o kadar ki, başkaları sizden farklı metodlarla borsada kazanç peşinde olurken, onlarla dalga geçme hakkını kendinizde görecek kadar götünüz kalkacak!
    başka örnek verelim, mesela bir yıl boyunca erdemirde tıkılı kalan ve bekleyen birisi maliyetini birazcık geçince küfür edip satacak. thyao'da 210'dan alan adam 250'ye 1 haftada gelince satacak. günlerce 322yi geçemeyen bimaş orayı geçince herkes almaya çalışacak ve roketleyecek. yatırımcı psikolojisi hep böyle idi ve hep böyle kalacak...

    asıl konuya nihayet geldim, buraya kadar sabırla okuduysan tebrikler, bu işi öğrenme konusunda yol kat etmişsin demektir.
    borsa nasıl işler kısmına dönecek olursak, yükseliş örneği için konuşuyorum, borsalar 3 şekilde ilerler. toplama katılım ve dağıtım.
    görsel

    odaş bunun için çok güzel bir örnektir mesela. tradingview varsa, açın ve hisse grafiğine bakın:
    2022de nasıl toplandığını (toplama)
    kağıdın hareketine 2022 temmuzunda nasıl başladığını (katılım)
    ve kasım 2022'den ocak 2023'e kadar nasıl en yüksek fiyatlardan satıldığını (dağıtım) iyice görün.
    ardından nisan-haziran 2023 arası bir kez daha düşük maliyetten toplama
    haziran-eylül 2023 arası tekrar herkesi kağıda çağırma (katılım)
    sonrasında de yine en tepeden satış (dağıtım)
    bakın resmini de koydum:
    görsel

    bunlar küçük yatırımcının yapabileceği hareketler değildir.
    küçük yatırımcı olarak senin yapacağın iki şey var,
    birincisi; odaşın finansallarını okumak yatırımlarını görmek gelir tablosu favök karlılığı nakit yaratma vs incelemek ve şirket değeri ucuz ise alıp beklemek
    akıllıca harekettir, eleştirmiyorum. yapabiliyorsan ve tepe noktalarına yakın yerden satabiliyorsan harikadır. asla dalga geçmem. defalarca dediğim gibi, herkesin yatırım metodu farklı.
    ikincisi ve benim yaptığım şey; odaş'ın fiyat hareketlerini incelemek: price action
    mesela aynı örnekle gidecek olursak, ben toplama kısmına hiç girmem, katılım kısmını ararım. akıllı paranın odaş'ı harekete başlattığı yer, örnekten ve çok kabaca gidersek 18 temmuz 2022 mumudur.
    detaya hiç girmeyecem. kim ne kadar kazandı ne kadar bekledi..iki yatırımcı da kazandıysa sorun yok.
    sorun birinci yatırımcının götünün kalkması ve ikinci yatırımcı ile dalga geçtiğini sanması!..
    anlatmak istediğim nokta bu.
    birinci yatırımcı daha çok kazanabilir, elbette olabilir yani*
    ama bu, ikinci ile dalga geçme hakkını vermez!

    adı "teknik" olsa da, teknik analiz, daha doğrusu price action; aslında yatırımcı psikolojisi incelemesidir. (ara parantez: üstelik işin komik tarafı, price action burada dalga geçtiğiniz o indikatörleri dikkate almaz. macd, içimoku bulutu, wave trend, alphatrend gibi piyasada olan envai çeşit indikatörlere hiçbir şekilde bakmaz. çünkü bu indikatörlerin tamamı, geçmişe dair verileri sunmaktadır. herkesin ulaşabildiği, herkesin görebildiği şeyi siz de görüyorsanız muhtemelen geç kalmışsınızdır) bu kısmı uzun uzun anlatmaya gerek görmüyorum, zira savunma kısmına geçerim ki, istemediğim bir şey. tek bilmen gereken şey price action, bir hissenin fiyatının alım/satım noktasında (long/short) olup olmadığının ihtimallerini size sunar. bir ihtimal yönetimidir, risk yönetimidir.

    ben price action ile para kazanıyorum, sen bebek hisse ile..kazan, keyfini çıkar.

    şimdi bir de gelelim, madalyonun diğer yüzüne
    benim akıllı para dediğim, sizin pala dediğiniz o kesim nasıl işlem yapıyor?
    hiç düşündünüz mü bunu? boğazınızdan kısıp biriktirdiğiniz o parayı koyduğunuz arenada kimler var? onların huyu suyu nedir? düşündünüz mü?
    burası kurtlar sofrası, köpek balıklarının yeri...tek işlem ile thyao tahtasını üç beş kademe birden kaldırabilen bir güce sahip bunlar. kimden para kazanıyorlar sanıyorsunuz?
    algoritmik işlemler, sentiment..ne demek biliyor musunuz?
    akıllı para tüm bunları kullanır. bugün çoğu aracı kurum bile kendi portföyünde bu sistemi kullanıyor. küçük yatırımcıyı çekerek yapıyor bunu.
    o kadar ki yüksek işlem gücüne robotlar (aslında yazılımlar) otomatik olarak alıp satıyorlar.
    algoritma kullanarak, sentiment kullanarak...
    her bir yazılım fiyatı inceliyor, hacmi inceliyor, bekleyen alım satım emirlerini inceliyor, hissedeki alım satım iştahını inceliyor...
    evet çizgi çekmiyor belki, ama o çizgiyi zaten hesaplıyor.
    tüm bunları hesaplıyor, ardında alım ya da satım emri veriyor.
    aslında tüm o akıllı yazılımlar da fiyat takibi yapıyor, yani price action dahilinde hareket ediyor. aslında ne yapıyor biliyor musunuz; o sırada o kağıttaki yatırımcıların psikolojilerini inceliyor.
    yani, hani o dalga geçtiğiniz teknik analizi kullanıyor!..hatta daha da ileri yazılımlar formasyon arıyor, inceliyor, gerçekleşme ihtimallerini hesaplıyor ve hareketi başlatıyor. o dalga geçtiğiniz, tobo, yükselen üçgen gibi pek çok formasyonu inceliyor ve hesaplıyorlar.

    bakın şurada bu formasyonların başarı oranları hesaplanmış. bu başarı oranın gören robotlar, "yok yhea orada bir şey çıkmaz" mı diyor sanıyorsunuz?
    https://www.liberatedstocktrader.com/…verage%20win.
    evet kendi kendini ispatlayan bir durum bu, ama "neden"i kimin umurunda? sen thy hissesi alınca uçakların sahibi sen mi oluyorsun? önemli olan thy ile kazandığın para değil mi?

    daha yakın bir örnekle devam edelim:
    robotların duyguları mı var sanıyorsunuz? robotlar sadece ve sadece olasılık hesaplar... ne senin baktığın hbk, sermaye oranı, pd/dd, favök karlılığı, nakit yaratımı, ne de indikatörlere alfatrend, wavetrend, içimoku, macd...hiçbirine bakmaz!
    ama fibonacci'ye bakar, ma'ya bakar, ema'ya bakar, hacime bakar, bekleyen emirlere bakar.. zira robotlar da bilir ki, yatırımcı psikolojisi bu işte çok önemlidir. ve robotların tüm yaptığı yatırımcı psikolojisini rakamlara/hesaplamalara/olasılıklara dökmektir. price action gibi.
    mesela ocak-şubat 2024 boyunca yükselişte endeks tam olarak nerede direnç gördü dikkat ettiniz mi? son büyük düşüşün 0.618 geri kazanımında ve 1,618 geri kazanımında: 8050 civarındaki duraksamaya ve 9400'ten dönüşlere dikkat edin:
    görsel

    türkiye'de tam rakamı bilmiyorum ama 2021 yılında yazılan bir makaleye göre; uluslararası piyasalarda bu robotlar toplam işlem hacminin %70'ini oluşturuyor ve bilin bakın bu robotlar işlemleri sırasında neyi dikkate alıyorar: evet teknik analizi, price actionı:

    --- spoiler ---
    diğer yandan gelişen teknolojiler ile sermaye piyasalarında işlem hızı mikrosaniyelere inmektedir. uluslararası finans piyasalarındaki işlemlerin %70’ini oluşturan algoritmik işlemler, teknik analiz yolu ile gün içindeki bilgiyi de kullanarak alım satım işlemlerine karar vermektedir
    --- spoiler ---

    bofa'nın robotları dediğiniz, kızdığınız o robotlar işte bunlar. geçenlerde bofa tatilde idi, hatırlarsanız, o gün türkiye'de borsa işlem hacmi adeta süründü. borsada adeta yaprak kımıldamadı. düşünün bu algoritmik işlemlerin gücünü.

    hatta bizden de aracı kurum reklamı olmadan bir örnek vereyim: bir ekonomi kanalının spikeri kocası ile bir yapay zeka modeli yazılımı kuruyor, bu yapay zeka borsada işlemlere başlıyor ve bir yılda %601 getiri elde ediyor. (borsa 2023 yılını %36 yükseliş ile kapatmıştı) işte robot dediğimiz şey bu:
    https://twitter.com/…tug/status/1742943912061292598

    uzun oldu, velhasıl kelam. burada para kazanma stratejileri tek değil. ve hiç birisi -eğer para kazanıyorsan- yanlış değil. burada haklı çıkan haksız olan yok. burada karlı çıkan ve zararlı olan var.. kim nasıl para kazanıyorsa, en fazla "helal olsun" denir. sen hangi metodu biliyorsan, ona devam et. kazandığın sürece devam et.

    son olarak konuya uygun, şu malum örneği vereyim:

    japonya'da bir çocuk 10 yaşlarindayken bir trafik kazasi geçirmiş ve sol kolunu kaybetmiş.
    oysa çocuğun büyük bir ideali varmiş. büyüyünce iyi bir judo ustası olmak istiyormuş.
    sol kolunu kaybetmekle birlikte, bu hayali de yıkılan çocuğunun büyük bir depresyona girdiğini gören babası, japonya'nin ünlü bir judo ustasına gidip yapilacak bir şeyin olup olmadığını sormuş..
    hoca: getir çocuğu ..bir bakalim, demiş.
    ertesi gün baba-oğul varmışlar hocanın yanına..
    hoca çocuğu süzmüs ve: tamam demiş.. yarın eşyalarını getir, çalışmalara basliyoruz.
    ertesi gün çocuk geldiğinde hocası ona bir hareket göstermiş ve "bu hareketi çalış" demiş.
    çocuk bir hafta aynı hareketi çalısmış.. sonra hocasınin yanına gitmiş.
    bu hareketi ögrendim baska hareket göstermeyecek misiniz?" diye sormuş.
    hocanın cevabı: - çalışmaya devam et olmuş...
    2 ay,3 ay,6 ay derken çocuk okuldaki bir yılını doldurmuş..
    çocuk bu bir yıl boyunca hep o aynı hareketi tekrarlamış.
    hocanın yanına tekrar gitmiş: hocam bir yıldır aynı hareketi yapıyorum bana baska hareket göstermeyecek misiniz?
    - sen aynı hareketi çalış oglum. zamanı gelince yeni harekete geçeriz..
    2 yıl ,3 yıl, 5 yıl derken çocuk judodaki 10. yılını doldurmuş.
    bir gün hocası yanına gelip. ..."hazir ol ! " demiş.. "seni büyük turnuvaya yazdırdım. yarın maça çıkacaksın!"..
    delikanlı şok olmuş.. hem sol kolu yok hem de judo da bildigi tek hareket var.
    ünlü judocuların katıldığı turnuvada hiçbir şansının olmayacağını düşünmüş; ama hocasına saygısından ses çıkarmamış.
    turnuvanın ilk günü delikanlı ilk müsabakasına çıkmış. rakibine bildiği tek hareketi yapmış ve kazanmis. derken.. ikinci ,üçüncü maç....çeyrek, yari final ve final...
    finalde delikanlının karşısına ülkenin son on yılın yenilmeyen şampiyonu çıkmış. ....
    tam bir üstat, delikanlı dayanamayıp hocasının yanına kosmuş.. "hocam hasbelkader buraya kadar geldik ama rakibime bir bakın hele.. bende ise bir kol eksik ve bildiğim tek bir hareket var.. bu kadar bana yeter.. bari çıkıp ta rezil olmayayım izin verin turnuvadan çekileyim.."
    - olmaz demiş hocası. kendine güven, çık dövüş. yenilirsen de namusunla yenil.
    çaresiz çıkmış müsabakaya. maç baslamış. delikanlı yine bildiği o tek hareketi yapmış ve tak.! yenmiş rakibini şampiyon olmuş. kupayı aldiktan sonra hocasının yanına koşmuş:
    -hocam nasıl oldu bu iş? benim bir kolum yok ve bildiğim tek bir hareket var.
    nasıl oldu da ben kazandım ?
    -bak oğlum 10 yıldır o hareketi çalışıyordun. o kadar çok çalıştın ki, artık yeryüzünde o hareketi senden daha iyi yapan hiç kimse yok.
    bu bir,
    ikincisi de o hareketin tek bir karşi hareketi vardir. onun için de rakibinin senin sol kolundan tutması gerekir.!

    *
    son 3 başlık ve not:
    eklemeden geçemicem.

    birinci başlık, investing forum:
    borsalar çok riskli piyasalardır. hiç bir zaman kazanç garantisi vermezler. aksine kaybetme olasılığı daha yüksektir. çok bilgili ve çok dikkatli olman gerekir. bunlardan birisi bile "az" ise, kaybetme olasılığın yüksektir. borsa konusunda sürekli kendinize yatırım yapman gerekir, finansal tablo okuma, price action farketmez.. çok iyi bilgi sahibi olman gerekir. tüyo ile işlem yapılmaz, çekirge eninde sonunda batar.
    işin garibi, bizim borsamızın oyuncuları (evet oyuncuları) bundan bihaber. hatta daha da abartayım, tüyo peşinde koşuyorlar, halka arz'da "voli vurma" peşindeler, kısa zamanda çok kazanacaklarını zannediyolrar... burada birisi yazmıştı, bu başlık investing forum seviyesine kadar inmiş durumda. bomboş yorumlar geliyor, ciddi ciddi yazan çok az kişi var, işin daha da tuhafı; genelde "ben bilirim" havasında herkes, en iyi yatırımı ben yaparım havasında...çok dikkat etmek lazım.

    ikinci başlık, finansal instagram:
    burası da dahil olmak üzere ben bilirim'cilere gelelim. çok dikkat et canım kardeşim. her kim, şöyle kazandık, böyle uçtuk şöyle çıldırdık..vs diyorsa, ondan uzak dur kardeşim.
    öyle bir dünya yok.
    ekşi'de bu başlık altında, twitter'da, youtube'da, discord'ta, telegram'da takip ettiğin o kişiler size gösterdikleri kadar mükemmel değiller. mükemmel olsalardı, oraya buraya yazma gereği hissetmezlerdi. siz hiç ömer koç'un zenginliği hakkında konuştuğunu gördünüz mü mesela? tam aksine, zengin adam bunu göstermemek ister. hatta bu genel hayat prensibiniz olsun; birisi size bir şeyi sürekli göstermeye çalışıyorsa, emin olun göstermeye çalıştığı (zekası, parası, güzelliği, dini, milliyetçiliği, çok gezdimciliği, çok okudumculuğu vsvs) kadar değildir, oradan uzaklaşın.
    borsaya dönelim; on işlem açıyorlar, eninde sonunda mükemmel giden bir işlem oluyor. ve hoop size sadece onu gösteriyorlar. siz de sanıyorsunuz ki, abi adam bu işte aşmış ya... değil kardeşim, işin gerçeği o değil.
    bu başlık da instagram'ın finans hali gibi olmuş durumda. nasıl ki, intagramda insanlar en mutlu en güzel en zengin en şaşalı hallerini paylaşıyorlarsa, burada da durum aynı. kanmayın. öyle bir dünya yok.
    kimse sürekli kazanmıyor, kimse roketlemiyor. ha şansına roketlediği hisse muhakkak oluyor. işte size sadece onu gösteriyor.

    üçüncü başlık: kimse geleceği bilemez. ancak tahmin edebilir.
    düşecek, coşacak, kan gövdeyi götürecek, roket, to the moon, vs yazanlaradan da uzak durun
    burada 100 bin dolar portföyü olup da yazan hiç kimse akıllı paranın hareketlerini bilemez.
    kesin konuşanları engelleyin, atıp tutanları engelleyin...
    ben öyle yapıyorum.
    söz konusu "para" olunca, saçma sapan konuşanlara, götü kalkıklara tahammülüm yok. hiç yok.
    gelecek bilinemez, sadece ihtimaller vardır. bir hissenin fiyatının ne kadar uzun süre orada kalacağını bilemezsin. ne kadar çabuk yükseleceğini bilemezsin. çok uzun süre ucuz kalabilir, çok uzun süre pahalı da kalabilir. bilemezsin. piyasalar sadece ve sadece arz ve talep ile işler. talep yükselirse fiyat da yükselir.
    ben mesela sadece; yükselme ihtimalinin düşme ihtimalinden fazla olan kağıtlara giriyorum.
    tüm o teknik analiz'ler, price action'lar, ema'lar, fibonacci'ler hepsi bu ihtimal için; eğer yükselme ihtimali düşme/yerinde sayma ihtimalinden fazlaysa (ya da tam tersi) işleme giriyorum.
    bu başlıkta da hep onu söylemeye çalışıyorum, aslında.
    haa bu bir flip coin oyunu da değildir, "abi zaten %50 ihtimalle yükselecek" diyenden de uzak dur. 90 dakikalık maç değil burası. arz ve talebin arenası. her şeyin yüzdesi 50-50, ama köpek balıkları ile dolu bir suya gir bakalım. zira olasılık aynı; 50-50; ya seni yiyecekler ya da yemeyecekler. girer misin? e %50 ihtimal var işte!

    (kısa vadeli yorum) mesela bana göre şu anda endeksin kısa vadede, artık yükselme ihtimali azaldı. bunu satışlarla, mumlarla, hacimle görüyorum, price action'ın verdiği bilgi ile görüyorum. asla ve asla emin değilim. ama ihtimalleri hesapladığımda bana artık "sudan çık" diyorsa, çıkıyorum.
    şu anda da trader olarak işlettiğim kasam ile dışarıdayım.
    öte yandan, borsa yatırımı olarak konuştuğumda, 2021'den bu yana bazı bluechip hisseler, borsa fonları, yaklaşık 20 yıldır bes fonları ile hala içerideyim. onları yönetmeye, değiştirmeye, yoğunluğunu artırmaya/azaltmaya devam ediyorum. uzun vadelide trader değilim. uzun vadelide yatırımcıyım.

    uzun vadelide şöyle bir durum da var; (kesin değil. sadece izlemek için. kulağıma küpe olsun, kendime not olsun diye..zira, tek bir grafiğe göre asla yatırım yapılmaz) borsaya usd cinsinden ve haftalık olarak baktığımızda taa 2013 yılından bugüne kadar wyckoff accumulation grafiğinin çok yakın biçimde gerçekleştiğini görüyoruz. inanılmaz bir şey bu. tam 11 yıldır devam ediyor. her iki grafiği de karşılaştırmalı aşağıya ekledim.
    bazıları diyor ki, şu anda "phase d" aşamasındayız (=grafikte sos yazan bölgedeyiz), ben de bu görüşe yakınım ama pek emin değilim "phase b"de olma ihtimalimizi de düşük görmüyorum. kendi hesaplamalarımı koydum, ama dediğim gibi geleceği bilemiyorum. kimse bilemez. sadece bu grafik ile dolar bazında endeksi birlikte izliyorum. kahin değilim. eğer 'phase d'de isek çılgın bir kopuş olabilir diyor, önümüzdeki 2 sene boyunca, yok eğer benim alternatif hesaplamalarım doğru ise ve eğer 'phase b'deysek bu kopuş bir sene sonra başlayabilir gibi... izleyecez, görecez. ayrıca her aşama birebir gerçekleşecek diye bir şey yok. zaten "gerçekleşecek" diye bir durum hiç yok!
    görsel

    *
    ekleme edit: güzel mesajlar atan tüm yazarlara teşekkür ediyorum.
    tavsiye isteyenler, tavsiye verenler oldu
    şuraya bi bakmanızı rica ederim:
    (bkz: borsaya başlayacaklara öneriler/@arkanabakmassankuserim)
    uzun süre sonra, bi ekleme daha: şunu da okumanızı rica ediyorum:
    (bkz: #156567474)
1903 entry daha
hesabın var mı? giriş yap