• https://youtu.be/9khf7mf4z24?t=177

    balığın yanında verdiği limonun bir kutusunu 1500 tl'ye aldığını iddia eden esnaftır. kriz ve pahalılık herkesin kafasını yaktı anlaşılan. istanbul hal'inde limonun kilosu 20-25 tl aralığında gözüküyor.

    https://www.halfiyatlari.net/limon-fiyatlari

    orada taş çatlasın 10 tl'lik limon var.

    he fiyatlar yüksek mi, yüksek evet.

    boku çıktı mı her şeyin?

    çıktı.

    ama dayı o kadar da değil.
  • aslında keşke hepimiz örgütlenebilsek de böyle fırsatçıları deşifre etsek. bir yerde fahiş bir fiyat görünce, çıkaracaksın telefonu çekeceksin resmini, paylaşacaksın mekanı, ifşa edeceksin, fırsatçı diye de etiketleyeceksin...
    kimse serbest piyasa ekonomisi falan diye saçmalamasın, siz böyle saçmaladıkça zaten serbest serbest geçirir oldular millete.
    dolar sabit gidiyor, asgari ücret çıkalı aylar oldu ama neredeyse 10 güne 1 fiyat güncelliyorlar.
    bunun adı serbest piyasa değil, serbest sikiş
  • torba yasada ilk olması gereken şey
    yalan söyleyenleri s.kmeli, kanun teklifi olmalı.
  • o kadar da emindir ki. inanmış. bizim de inanmamızı bekliyor. inandık mı? yoo..
  • yiye yiye ne yediğini unutmuş bir arsız esnafın sallaması.

    bunlar, gelirinin giderinin hesabını tutmayacak kadar fahiş paralar kazanıyorlar...

    hiç hesap yapmadığı için limonun ve diğer malzemelerin kaç lira olduğu konusunda bir fikri de yok. giderim çok diyecek de nesi çok, bahane uyduramıyor... her masadan bir kaç bin lira hesap alan herif, şu limon 1-1,5 milyardır diye bahane üretiyor. o limon 30 lira şerefsiz!

    batın da bokunuzda boğulun inşallah!
  • yalan söylemek artık utandırıcı bir eylem olmaktan çıktı sanırım.
    böyle insanları görünce artık sadece tiksiniyorum.
    ne bir öfke ne bir sinir sadece tiksinti.
  • hiç kimsenin dokunamayacağı, hiç bir işlem yapamayacağı tip, t

    1500 değil, isterse 5500 fiyat yazar, hiç kimse dokunamaz.

    (bkz: serbest piyasa)

    (bkz: solidarist korporatizm)

    (bkz: korporatizm)

    (bkz: solidarizm)
  • dayı beşiktaş'ta balıkçı işletiyor.
    bir dönem ustası hamsiyi ve midye tavayı tam kararında, çok yağlı kızartmadığı için buraya sık gidiyordum. ustası iyiydi ama dayı anasının gözüydü. porsiyondan kaçar, eksik malzeme kullanır, bir şekilde yolunu bulurdu. dolayısıyla şu söylemi şaşırtmadı.
    evet, esnafımız güvenilir değil. evet, esnafımız ahlaksız. ama bugün yaşanan gıda enflasyonun tek gerekçesi esnaf değil.
    kötü esnaf her daim geçirmek ister. kriz arşa çıkınca fırsatı değerlendirdiler. kriz canımızı yakmaya başlayınca da her kötülük göze batar oldu.

    özetle; kötü esnaf sorunu baki. gıda enflasyonunun kötü esnafla 'doğrudan' bir ilgisi yok. kötü esnafa sonra kızarız. şimdi asıl sorumlulara hesap sorma zamanı.
  • ben şeyde bittim, diyor ya bunların bana gelişi %1 kartla çekince %10 :))

    eee dayıcım, sen olayı çok yanlış anlamışsın. işte bu ve bunun gibi esnaf, kartla ödeme yapılmadığında vergi kaçıran esnaf. sen yiyecek satıyorsun ve karının %10 unu devlet alıyor, ne için alıyor kazandığın için. bu zaten saçma da olsa, uygulama doğru birşey. devlet sana sen bu işten kazancaksin %10u bana vereceksin demiş, sende bu işi yaparken kabul etmişsin. ne de olsa fiş kesmem, nakit alırım, kesersem de gıda keserim (%1) diye, devlet denetimi arttırınca olmadı tabi istediğiniz.

    çok merak ediyorum, biz alırken %1 alıyoruz, %10 satıyoruz diyor. %10 almak ister miydi acaba?

    vergilendirme kısmına birşey diyemem ama uygulama ve denetleme işi gerçekten güzel oldu. pastaneye gidiyorsun misal, kahvaltı yapıyorsun. finalde fiş sana %1 gıda kesilmiş. olması gereken %10 yemek.
    şimdi diyecek olanlar vardır, yaa esnaf bırak ordan kazansın falan ama işte öyle olmuyor. kaçırılan her vergi bizden bir şekilde çıkıyor zaten.

    kartla alışverişe o kadar karşıydım ki, esnafın bu çakallıkları yüzünden karta döndüm.
    neden karşıydım, şöyle bir basitleme yapayım çok uzatmadan.

    3 komşu esnaf, 1i kasap, 1i fırın, 1i de lokanta olsun.
    kasap gidip fırından 100 tl lik bir ürün alsın, fırın lokantadan 100tl lik yemek yesin, lokanta kasaptan 100lik bir ürün alsın(komik kaçtı ama idare edin, 100tl ye kasapta bir birşey yok)
    finalde, herkes 100tl kazanır.

    şimdi bunu kartla ödeme olarak örnekleyelim; öncesinde devlet bankası olan halkbank komisyonlarına baktığımızda kendi kartı ile ise %3.54, farklı kart ise %3.74.. ve birde 40 gün sonra hesaba geçiyor para..

    kasap fırından 100tl lik ürün aldı ama kartla ödedi, fırın 96.5 tl kazandı bundan. fırın lokantaya gitti 100tl lik ürün aldı, lokanta 96.5 tl kazandı. lokanta kasapa gitti, kasap 96.5 tl kazandı. tabi bunları da halkbankası kartı ile yaparlarsa..

    banka, 10.5 tl kazanırken, 3 esnafta kardan 3.5 tl zarar etti. vee paraları hesaplarına 40 gün sonra yatacak. tabi komisyonu daha düşük olan, ertesi gün hesaba yatıran bankalar var yok değil. ben bir devlet bankası ile örnekledim sadece.

    kısaca; keşke herkes dürüst olsa düzgün esnaf olsa da mümkün mertebe bu alışverişler nakite dönse..
  • tabi kendince haklı, okuma yazma yok, emek yok, gayret yok, konuşma yok, ahlak hiç yok ama kazanç çok. bunun karşısında şaşırmış bir anadolu çomarı heyecanla elindekini koruyabilmek adına yalana sarılıyor. utanmıyorda biri bunun fiyatına bakar diye. gerçi neden utansın, utanma yok.
hesabın var mı? giriş yap