• e biraz normaldir.
    her şey sandığımız kadar evrensel değil.
    mizah değişti. dünya değişti. algı değişti. dil değişti. jenerasyon değişti.

    kemal sunal komedisini sevenler de dümbüllü'ye pek gülmezdi belki. haa ama bu kemal sunal efsanesinden bir şey eksiltir mi?
    asla bir gram bile eksiltmez, o ayrı.
    burada yazara katılıyorum ama yine de "saygı duymakla beraber biz z kuşağı daha entelektüel ve doğal şeylere gülüyoruz." cümlesine kocaman bir hasiktir çekerim. hayatınız tiktok lan, ne entelektüeli. kavramların altını boşaltmayın.

    ayrıca, put yıkımı yaparak 'ben çok akıllıyım, çok fena zekiyim ben, sizden farklıyım' tavırları iğrençtir.
  • biz de spotify'ın "yılın en çok dinlenen 10 şarkısı" listesinden kimseyi tanımıyoruz...

    bak,
    "sevmiyoruz" demiyorum...
    "tanımıyoruz"!!!

    biz türkler buna "jenerasyon farkı" diyoruz.
    bekleme yapma...
  • komedi hafizayla ilgili bir durum. mesela kemal sunal filmlerindeki mahalle kulturu, insan iliskileri, hatta ev ortami, kisacasi sosyo-kulturel-politik yapi onlar icin bir anlam ifade etmiyor. bu normal. kemal sunal filmlerinin bugun yetiskinler tarafindan sevilmesinin nedeni de aslinda nostaljik, romantik. biz oradaki evleri, insanlari, iliskileri gordugumuzde kendi gencligimizi goruyoruz aslinda.

    bu nedenle bu filmleri bir komedi olarak onlara onermek mantikli degil. ha genel kultur icin izlemelerini tavsiye ederim o ayri. yesilcam'da nasil filmler varmis bilsinler, en azindan hababam sinifi gibi, tosun pasa gibi populer filmleri.
  • alfa kuşağı kapsamına giren oğlum özellikle hababam sınıfı filmlerinden nefret ediyor, tüm öğrencilerin zorba olduğunu düşünüyor ve bu filmleri izleyerek okullarda zorbalığa destek verdiğimizi iddia ediyor.

    bir tane ilk dönemlerindeki kemal sunal filmine gülmese de, sonraki dönemlerdeki sosyal içerikli filmlerini zevkle izliyor.

    ama zaten kendisi sınıf temsilcisi seçildi diye, kendisini sendika başkanı da sanıyor.
  • biz de onları sevmediğimiz için sorun yok.

    -günaydın mülayim abi.
    +günaydın canım... bu kuşağı da hiç sevmem...
  • çünkü teknolojik araçları çok ve aile kavramından uzaklar.sosyalleşecekleri çok mecraları var. biz evde kardeşimle ödevlerimizi yapar yemeğe kadar babamızı bekler yemekten sonra ailece oturma odasında oturur tv izlerdik öyle çok seçenekli dizilerimiz yoktu hatırlıyorum, 92 doğumluyum,bayramlarda kanallar kemal sunal filmi vermek için yarışırdı bir kanalda hababam sınıfı varsa diğer kanalda süt kardeşler olurdu,izlemek keyifliydi,tekrar tekrar izlemek bize o güzel günleri saf aile ortamını hatırlattığı için nesil olarak bizler izlemeye doyamıyoruz.
  • ulan şener şen'den "maho ağa'yı oynayan oyuncu (ne kadar arasam da gerçek adını bulamadım)" diye bahseden birine oturup uzun uzun cevap mı yazıyorsunuz ya? ciddi misiniz gerçekten?
  • z kuşağının mizahtan, komediden anlamadığını gösterir. gerçi çoğu şeyden anlamıyorlar. çoğu kısa yoldan zengin olma peşinde. kızlar desen klon gibi dolanıyorlar ortada. erkeklerin hepsi aynı saç modeli.
    ayrıca bir arkadaşım değinmiş, yılın en çok dinleneni "uzi" olmuş. sanat namına hiçbir şey yok ve bu eleman birinci olmuş. ulan uzi vb. dinleyen adamlar değil komedi, hiçbir şeyden anlamaz. hayatta da bir bok olabileceklerini sanmıyorum. hiçbir şeyi de eleştirme hakları yoktur.
  • tamam hacım sen izleme . eleştirmene saygım sonsuz ancak o zamanın şartlarına göre değerlendirmek lazım . 31 yaşındayım hala izlediğimde gülerim çoğu kelimesinde döneme ait eleştiriler mevcut . o zamanı yaşamış olanlar için gayet mantıklı ve komik gelmekte eğer o dönemleri araştırıp tekrar izlerseniz belki fikriniz değişebilir.
    örneğin zeki alasya metin akpınar'ın tiyatrolarını izledim babam kahkaha atarken ben anlamadım ama o dönemi araştırıp izleyince gayette güzel güldürüyor.
  • 78 model arabadan 2022 model konfor bekleyen insanların gülemeyeceği aşikar.
    mizah evrensel olmadığı gibi, kendini sürekli yenileyen bir kavramdır.

    dünyanın her yerinde aynı espriye gülemezsiniz.
    aynı şekilde geçen sene çok komik gelen bir konu bu sene tebessüm dahi ettirmeyebilir.

    kemal sunal filmleri genellikle bir mesaj verir, aslında yeşilçam'ın geneli bir sosyal mesaj kaygısı taşır. bu kaygıyı damadıyla kayınvalidenin yasak aşk yaşadığı köşk dizilerinde göremezsiniz.

    dönemin ağa filmlerinde genellikle halka bir mesaj verilmek istenmiştir.
    hababam sınıfı rıfat ılgaz'ın bir romanıdır. (bkz: roman)

    rıfat ılgaz hababam sınıfı'nda da bir sosyal mesaj vermek istemiştir.

    --- spoiler ---
    rıfat ılgaz'ın, yıllar önce yapılan bir röportajında "nasıl bu kadar çok güldürebildiniz?" sorusuna verdiği düşündürücü yanıt:

    eskiden idamlar sabaha karşı yapılırmış. belli bir süre sonra idam yaklaştığında tüm dükkanlar açılmaya, esnaf satış yapmak için bağırıp çağırmaya başlamış.

    bunun üzerine aileler de o saatlerde sokağa çıkmaya başlamış ve idam vakitleri panayır havasına bürünmüş. sonuçta da ölen bir adama bakarak gülen bir halk görüntüsü oluşmuş.

    ben de çöken eğitim sistemini anlattım. hepimiz ölen bu sisteme bakarak güldük

    kaynak

    --- spoiler ---

    dönemin teknolojisinde bırakın kamerayı ekipmanı, oyuncu bile bulamayan bir sektörmüş sinema sektörü.
    mükemmel teknolojilere ulaşabildiğimiz halde nasıl ki şu an türkiye'den bir marvel bir dc çıkamıyorsa, o zaman da bu ayarda filmler yapılmış. amaç zaten sosyal mesaj verebilmek olduğu için filmin kalitesi oyunculuğun ustalığından ziyade mesajın izleyiciye geçip geçmediği ana kaygıymış.

    yani uzun lafın kısası, şu an dahi 1-2 kemal sunal filmi izleyip ülkedeki durumların 40 sene önce de aynı olduğunu görebilirsiniz.

    40 sene önce de üfürükcü hocalardan medet ummuş bu millet
    40 sene önce de ağaya hizmet etmiş karın tokluğuna
    40 sene önce de kadınlarımızı savunamamış, koruyamamışız
    40 sene önce de bizi yönetemeyen insanlara oy vermişiz
    40 sene önce de kahraman olmayan birilerini kendi kendimize kahraman ilan etmişiz
    40 sene önce de pazarlık yapıp evlenmişiz kadınlarımızla (zamanında başlık parası günümüzde de takı ve diğer istekler)

    bu liste uzar gider.

    kemal sunal'a gülemiyoruz demiş başlık sahibi, düşünüyorum da zaten onu izlerken gülünmesi gereken aslında biziz o değil ki...

    rahmetle anıyorum.

    t: yıllar önce bu dünyadan göçüp gitmiş bir yeşilçam oyuncusu hakkında eleştiri yapan yazar beyanı.
hesabın var mı? giriş yap