• silahla vurularak, kanamalarla veya başka darbelerle beyinleri ölmüş olan hastaların, beyin ölümünden sonra omuriliğin beyinsi davranışları nedeniyle bazen hemşireleri bile yanıltabilecek düzeyde uyanıkmış gibi davranmalarına verilen isimdir. bir ölünün hareket etmesidir kısaca.
  • kaynağından yazalım ki tam olsun: beynine bir kez hava degmeye gorsun, tübitak yay., sayfa 153.

    "insanlarda, omuriliğin "beyinsi" davranışları bazen ürkütücü sonuçlar doğurur. beyinleri, silahla vurularak, kanamalarla veya başka yaralanmalarla ölmüş olan hastalar bazen aile bireylerini, dostlarını veya hatta hemşireleri uyanık olduklarına inandıracak hareketler yaparlar. bir kol uzanır yakayı kavrar, bir el uzanır sevilen birinin elini tutar, hastane tepsisi üzerine düştüğünde sanki canı yanmış gibi bacağı oynar, bunların hepsi programlanmış omurilik refleksleridir. bilinen nedenlerle "lazarus hareketleri" verilen bu hareketler, yasal olarak ölmüş olan bir hastanın yaşam desteğinden ayrılmasına yakınlarının ikna edilmesinde bazen güçlükler doğurur."
  • bu fenomen, adını hz. isa tarafından diriltilen lazarus'tan alır. aslında bir reflekstir ve beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerde daha çok gözlemlenebilir.
  • an itibariyle kim milyoner olmak ister programinda 250.000tl degerinde bir soru olarak karsimiza cikmis refleks.

    "beyin ölümü gerceklesen insanlarda, vucudun belli bir noktasina dokununca kollarin goguste capraz kapanmasini tetikleyen refleksin adi nedir?" seklinde soruldu.
  • nalçak sunucu kenan ışık acıcıcık daha zorlasaydı ilgili yarışmada bilecekti yarışmacı. ben üzüldüm lan..
  • uyarı: video rahatsız edici olabilir. çok dehşet verici bir şey yok da... 19 yaşında beyin ölüm gerçekleşmiş olan genç bir adam yatıyor. doktor da kafasını oynatmak suretiyle omur iliği uyararak hareketi yapmasını sağlıyor.

    şuradan görebileceğiniz basit refleks. korunma iç güdüsüyle ani durumlarda göğüs kafesini korumaya yönelik zamanla evrimle gelişmiş bir tepki olduğunu düşünüyorum. bir yandan da lan ne güzel sallıyorum diyorum. tıpçı arkadaşlar yanlışım varsa düzeltsin.
  • ölülerde görülebilen refleks hareketleridir.

    diğerleri gibi bu da refleks yayı aracılığıyla meydana gelir. mesela elimiz ateşe değdiği zaman hızlıca geri çekeriz, bu da tıpkı lazarus refleksi gibi refleks yayı tarafından idare edilir. zaten bu nedenle beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarda bile görülebilir zira bu tarz refleksler beyinden emir almazlar.

    lazarus refleksi'ni diğerlerinden ayıran şey uzun ve karışık olmasıdır. yani, bizim reflekslerimiz genelde irkilme, seğirme, sıçrama gibi anlık olaylardır. ancak lazarus refleksi'nde ölünün kolları önce yukarı kalkar ardından çapraz bir biçimde göğsünde kavuşturulur. bir kaç saniye sonra ise kollar göğüsten ayrılarak vücudun iki yanına düşer.

    lazarus refleksi'ni tetikleyen şeyi bugün tam olarak bilemiyoruz ancak genelde beyin ölümü gerçekleştikten bir kaç dakika içerisinde meydana geldiği için acıyla ilgili olabileceği düşünülüyor.

    isminin kaynağı da incildir. yuhanna incili 11. bölümde isa, mucizevi bir şekilde aziz lazarus isimli bir ölüyü diriltiyor. lazarus refleksi de sanki ölü diriliyormuş gibi bir izlenim yarattığı için ismini buradan alıyor. gerçekten ürkütücü bir refleks. bilimsel açıklaması bilinmeden önce sağlık görevlilerinin epey korktuğu bir durummuş. günümüzde ise hasta yakınları bu duruma şahit oldukları zaman hastanın hala yaşadığı yanılgısına düşebiliyor.
  • (bkz: the mentalist) sezon2 bölüm 17 de beyin ölümü gerçekleşmiş bir insanın kalbini saran elektriksel yuklerin kalbini tetiklemesi ile oluşan anlık bir olay olarak tanımlanmış ilginç bir fizyolojik olay
  • greys anatomy de beni ürküten bir sahnede ne olduğunu zıplayarak öğrendim çok şükür.
hesabın var mı? giriş yap