5 entry daha
  • türkçe ile mükemmel bir uyum içerisindedir.

    hece ölçüsü, mısralar arasındaki hece sayısı eşitliğine dayanır. türkçede uzun ünlü bulunmadığından dolayı (eski türkçede var olan ve bugün bazı etkilerini hâlâ görmekte olduğumuz uzun ünlüleri hariç tutuyorum) bu, aynı zamanda ses eşitliği demektir.

    hece ölçüsünün önemli bir parçasının duraklar olduğunu da hatırlatmak gerek. gerçi, cahit sıtkı tarancı gibi şairler, hece veznini duraksız kullanarak ortaya oldukça iyi neticeler çıkarmışlardır. fakat genel itibariyle ele alırsak, durakların hece ölçüsü için önemli bir standart oluşturduğunu kabul etmek gerek.

    bu yüzden, hece ölçüsü ile yazılmış iyi bir şiirin tek özelliği mısraların birbiri ile eşit sayıda hece içermesi değil; aynı zamanda, şiir okunurken bu hecelerin belirli bir düzende birbirinden ayrılmasıdır.

    fazla sayıda form var. ancak yaygın olanlar şunlardır:

    4+3'lük 7'li hece vezni.

    4+4'lük 8'li hece vezni.

    6+5'lik 11'li hece vezni.

    7+7'lik 14'lü hece vezni.

    iki duraklı vezinlerin olduğunu da söyleyelim.

    necip fazıl kısakürek'in hakir gördüğü kısa heceler mısralara eşit sayıda dağıldığında ve bu dağılım okuma esnasında belirli bir düzende parçalara ayrılabildiğinde, kısacası hece ölçüsü ustalıkla kullanıldığında, bu ölçü ile yazılmış bir şiirin göze batan ilk özelliği ritmi olacaktır. bu, şiirin anlatım gücüne fonetik olarak büyük bir katkı sağlar.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap