20 entry daha
  • yine milletin atıp tuttuğu başlık.

    (bkz: #161126913) entry'sindeki kozmolojik görünüm de islâmiyet'te anlatılan komolojik anlayışı karşılamıyor.

    dünyanın üstünde yedi kat göğün bulunduğu, bu semaların hepsinin, bir gezegene hasredilmiş felekler oldukları, işte ay feleği, güneş feleği, satürn feleği diye sayılarının görünen gök cisimleri adedince oldukları şeklindeki kozmoloji anlayışı, aristo'dan ve batlamyus'tan mülhemdir. geçmiş zamanlarda yazılmış çoğu tefsirde de böyle yazar. çünkü o zamanın ilmi böyle söylediğinden, müfessirler ayetleri bunlara uydurmaya çalışmışlardır.

    hâlbuki tebâreke sûresinde, tüm gök cisimleri, yıldızlar ve gezegenlerin, birinci sema içerisinde olduğu açıkça yazar. yani tüm o satürn feleği, venüs feleği diye "7 kat gök" diye tefsir edilen gezegenler, birinci göğe dâhildir.

    ikinci kat sema ve diğerleri, fizikal varlıklar için erişilmez ve bilinmez şeylerdir. kur'an'da ve hadis-i şeriflerde buna dair bir tafsilat verilmez. çünkü bizim için fiziksel gerçeklikleri olmadığından, yani gözlemlenebilir ve ulaşılabilir olmadığından hakikatleri bizi alâkadar etmez, bunlara ilişkin bilgiler bu hayatta işimize yaramaz.

    bu semaların varlıklarının mesnedi ise allahü teâla'nın azâmet ve kudretini insana göstermektir. birinci feleğin dahi sonsuzluğu insan aklını zorlarken bunlardan daha büyük feleklerin varlığının nedeni işte budur. zira insan ahmaktır, bir şeyi tekrar tekrar göstermek gerekir. allah'ın evreni 6 günde, yani merhalede yaratmasının maksadı ise insana her işin teennî, yani bir düzen ve sıra ile olduğunu anlatmaktır. hiçbir şey birden olmaz. allah'ın her şeyi doğrudan yapabilecek iken birtakım âdet, kurallar ve aracılar (vazifeli melekler gibi) ile yapması da bunlardan; düzenin ancak kudretle ve iş bölümüyle kâim olduğunu insanlara göstermektendir.

    edit: debe'ye girdiğini görünce, konuyla ilgili daha etraflıca bilgi verdiğim şu entry'i eklemek istedim: (bkz: #86193804)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap