• protein tozu destektir, ilaç değildir, durduk yerde hareket etmeden vucudu geliştirmez, aynı miktarı etten, sütten ve yumurtadan alabilecek zenginlikte ve midedeyseniz zaten protein tozu ihtiyaç değildir.

    edit: hatta aynı miktardaki proteini, protein tozundan alan adam ile etten,sütten alan adam aynı sporu yaptıkları takdirde ikisi de aynı oranda gelişir. spor yapmadan hareketsiz kaldıkları zaman da aynı derecede gelişmez, göbek bağlar.
  • (bkz: #16680894)
  • içinde vücut geliştirme lafı geçiyorsa herkes hemen boklar atıyor. yok protein tozu şişirirmiş, yok steroid mi bastın. yok sikin kalkmaz yok çocuğun olmaz. ulan her şeyin yeri zamanı ve uzmanı var. bak sylvester stalloneye adam 70 yaşında birçoğunuzdan her alanda daha iyi. siz hala protein tozu içersem sikim düşer mi kafasındasınız.
  • (bkz: #37724747)
  • beyni geliştirmekle ters oranti içerisinde olan eylem
  • protein tozu kullanarak vucut gelistirilemez. vucut, agirlik antremani + duzenli beslenme + kaliteli dinlenme ile gelistirilir. protein tozu bu isin duzenli beslenme bolumunde devreye girer. ortalama bir antreman programi calisan bir sporcu, kas insaasi icin vucut agirliginin (kg olarak) 1.5 - 2 kati kadar (gr olarak) protein tuketmelidir. yani 80 kg olan bir sporcunun gunluk tuketmesi gereken protein miktari max 160 gr'dir. kalori hesapli beslenme diyetine gore bu 160 gr proteinin 130 gr'sini beslenme diyetinden karsiliyorsa kalan 30 gr'yi kullanim ihtiyacina gore bir protein tozu ile (whey, casein vs.) karsilamasinda hicbir sakinca yoktur.

    peki bu 30 gr'yi de yumurtadan alamaz miyiz? evet alabiliriz, fakat gun icinde zaten diyetinde 3-4 yumurta olan bir sporcu 6 tane daha yumurta yemek istemeyebilir (bir yumurta 5 gr kadar protein icerir). protein tozunun bir diger artisi da emilim suresinin beslenme ile alinan proteinden daha kisa olmasidir. antreman sirasinda yikima ugramis kaslara bu 30 gr protein antremanin hemen ardindan verilirse daha saglikli bir kas yapimi gerceklesir. hatta daha iyi sonuc icin bu 30 gr proteinin bir miktari serbest formda protein yapi taslarindan yani bcaa olarak alinirsa kas yapimi cok daha hizli olacaktir.

    bunlarin hicbiri doping, ilac, hormon, "yanlis olarak bilinen" toz, steroid olarak degerlendirilemez, aksine sadece besin destek urunleridir. dikkat etmeniz gereken birkac sey marka, miktar ve ne cesit bir proteine ihtiyaciniz oldugudur.
  • fizyoterapistim, aynı zamanda yıllardır fitness yapıyorum. yüksek lisansıma devam ediyorum.

    sporcularla çalıştım, vücut geliştirme yapan hastalarım oldu. türkiye 3. sü hastamdı 2 ay birlikte çalıştık.

    tahmin edebileceğiniz gibi egzersiz fizyolojisinden, spor fizyoterapisine birçok ders aldım.

    sporcu beslenmesi ile ilgili kongrelere katıldım.

    supplement ve steroidlerle ilgili pek çok kaynak okudum. çalışmaları inceledim.

    ama şu sözlük yazarları kadar emin değilim neyin ne olduğu hakkında. ulan nasıl bu kadar kendinden emin konuşabiliyorsunuz ya? nereden geliyor bu özgüven? hayır yazdıklarından konu hakkında zır cahil olduğun belli.
    adam baya baya sadece protein tozu kullanarak, kasta mikrotravma oluşturmadan, hipertrofi ve ya güce yönelik antrenman yapmadan kas yapılacağını sanacak kadar bilgisiz. ama konuda en uzman adamdan daha emin söylediğinin doğru olduğundan.

    konuyla ilgili bilgim dahilinde bir şeyler söylemek gerekirse. 3-6 ay arası fitnessla uğraştıktan sonra protein tozu kullanma da bir sakınca yok. ben yarım ölçek spor öncesi ve 1 ölçek spor sonrası, böbreklere zararı en aza indirmek amacıyla yüksek miktarda su ile tüketiyorum(takriben 750 ml). özellikle spor sırasında ve spordan sonra katabolizma yani yıkım pik yaptığından bu dönemde whey kasa ihtiyacı olan proteini sağlıyor. bunun dışında kalan tüm proteini normal besinlerden sağlıyorum.

    50 dolara amerika'da satılan protein tozu türkiye'ye gelene kadar 10.000 km yol yapıyor. 200 tl'ye satılması normal hatta akp'nin bize geçirdiği vergilerle iyi bile.

    karaciğer hakkında çok dertlenenler hayatları boyunca alkol almayanlar olsa gerek, yoksa günde 5-10 bira içip buraya yazacak kadar malları kanzuk almasın.
  • yaklaşık 5-6 yıldır bu sporun içinde olan biri olarak herkeslerin bir şeyler yazıp çizdiği şu ortamda bir kaç kelime de ben edeyim. bu hakkı kendimde görüyorum. vücut geliştirme her ne kadar spor olarak nitelendirilse de aslında dış görünüş endeksli bir şovdur bence. yani hiç bir body buildier da (body building yapan kişi) bir atletteki, bir basketbolcudaki ya da bir boksördeki kondisyonu ve dayanıklılığı bulamazsınız. ki çoğu body buildier sahip olduğu devasa görüntü ile aynı oranda güce ve çevikliğe sahip değildir aslında. bu da dediğim gibi işin biraz şova dönük olmasından kaynaklanır. görüntü vardır ama içi boştur sözün özü :)

    çok iri kollarınız, tshirtten patlayacak gibi duran göğüsleriniz, olması gerekenin 2 katı omuzlarınız olsun istiyorsanız şayet bunu sadece ağırlık kaldırarak ya da her zamanki günlük beslenme şeklinizle sağlamanız pek de mümkün değildir ne yazık ki. yani böyle bir şeyin olma ihtimali yok gibidir.

    ne yapıcaz peki? takviye şarttır. en basiti vücut ağırlığınızın yaklaşık 2 katı oranında gram cinsinden günlük protein almanız gerekmektedir. yani 80 kiloluk bir adamın, gün içersinde 160 gram civarı protein alması gerekmektedir vücuduna. bunu da normal besinlerle almak pek kolay iş değildir. hee sen diyorsan ki, ben günde 10 yumurtamı, 1 kilo yoğurdumu, 1 kilo etimi,tavuğumu ya da balığımı yerim, 1 lt sütümü de içerim. o ayrı tabi. ama sabah yediğin 2 yumurtayla, öğlen şirket yemekhanesinde çıkan tavuk yemeğiyle ya da akşam annenin verdiği 6 tane ızgara köfte ile maalesef olmaz o iş...

    bu noktada devreye sporcu besin takviyeleri girer işte. protein tozları da bunlardan biridir. whey yani toz olanları kana en kolay karışıp sindirimi en kolay olanlarıdır. ki genellikle bu sporla uğraşanların %90'ı da bunu tercih eder. ortalama 1 porsiyon protein tozu hazırlayıp tüketen bir insan ekstradan 30 gram civarında protein almış olur vücuduna. bunu günde 2 kez yaparsanız 60 grama tekabül eder ki bu da azımsanamayacak bir rakamdır.

    zararlı mıdır kısmına gelince tıp dünyasıyla spor hocaları bu konuda ikiye bölünmüş durumdadır. doktorlar, kimyasal olan her şeye zararlı dedikleri gibi protein tozunu da sıcak karşılamazlar ve vücuda uzun vadede çok zararları olduğunu savunurlar. spor hocalarına göre ise bunlar doğal ve bitkisel besin takviyeleridir, vücuda da zararı içtiğimiz kola veya yemeğin yanına sıktığımız ketçap kadardır.

    burada tercih meselesi ortaya çıkıyor işte. aklına ve mantığına yatan kullanır, içi rahat etmeyen ise kullanmaz. ama yineliyorum, hiç bir takviye kullanmadan da öyle mükemmel kaslara kolay kolay sahip olunmaz...
  • her gün 10 yumurta beyazı veya haşlanmış tavuk göğsü yemekten kafayı sıyırınca protein barları kullanmak daha mantıklı geliyor inan ki...

    antremanları bıraktıktan sonra 1 sene yumurta yiyemedim, tavuk görünce tuvalete kitledim kendimi...
hesabın var mı? giriş yap