• içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit * eklendiğinde soda yapmış oluruz. yani musluk suyuna da co2 eklersek bundan da soda elde etmiş oluruz. maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar ve çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldıkları karbondioksit gazının basıncıyla yeryüzüne çıkarlar. yeryüzüne çıkarken geçtikleri yolda mineraller de alırlar yani mineralce yüksektir ama sodada mineral yoktur. ikisi de mideyi rahatlatma özelliği taşır ama sodanın bundan başka işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.
    maden suyuna ruhsat sağlık bakanlığından alınır , sodanın ruhsatını ise tarım bakanlığı verir.
    bir de şöyle bir laf söylemişler ki aslında bu kısaca özetliyor: "maden suyu bir ihtiyaç , soda ise bir tercihtir"
  • evet kardeşim maden suyu ve soda farklı şeylerdir. bu gerçeği herkese anlatmak lazım.

    bir restorana oturduğumda garson ne içersiniz diye sorduğunda "maden suyu" dediğimde "tamam 1 soda" denmesin artık. hatta yanınızdaki arkadaşlarınız "maden suyu ne yeaaa soda desene işte" demesin. (bu tür arkadaşlar restoran yerine lokanta dediğinizde de aynı tepkiyi verirler de bu farklı bir başlığın konusu).

    elin gavur memleketlerinde yemek menüsü haricinde bir de sertlik derecesine göre maden sularını içeren "su menüsü" verilir ama kaynak suyu zengini ülkemizde maden suyu ile sodayı aynı şey zannedilir.

    keşke nil karaibrahimgil (nedense çok seviyorum bu hatunu adı geçmişken söyleyim) ajdar tarzındaki şarkı sözlerinde bu farka da değinseydi...
  • http://www.kimyamuhendisi.com/…oda-araski-fark.html adresinde anlatılmış.

    --- spoiler ---

    maden suyu ile soda arasındaki fark
    halk arasında soda ve maden suyu eş anlamlı kullanılmasına rağmen ikisi birbirinden farklıdır.
    maden suyu, yeraltı sularından elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 mg/l'den daha az olmayan sulara verilen addır.

    çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içerirler. mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda spesifik miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir. 500 mg/l'den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su,1500 mg/l'den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir. maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundururlar. farklı markalar farklı miktarlarda mineral içerirler. marka tercih ederken içeriklerine mutlaka bakılmalı.

    içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit eklendiğinde soda yapılmış olur. maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar ve yeryüzüne çıkarken geçtikleri katmanlardan mineralleride alarak yol alırlar. bu durumda maden suyu mineralce çok zengin iken soda mineral içermez.

    maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur. dolayısıyla tüketilmesi önerilen doğal maden sularıdır ve sodayla maden suyunu ayırt edebilmek için pek çok gıda maddesini alırken yapmamız gerektiği gibi etiket okumak çok önemlidir.

    günde ne kadar maden suyu tüketmeli?

    maden suyu içindeki minareller sebebiyle çok sağlıklı bir içecektir ve insan sağlığını destekleyicidir. ter, solunum ve idrar ile kaybolan minerallerin yerine gelmesi için su içmenin yanı sıra sıvı ihtiyacının bir kısmı maden suyundan karşılanabilir. amerikan obezite birliği sağlıklı bireyler için maden suyu tüketimini 600 ml. olarak belirlemiştir. ülkemizde tuz tüketimi genllikle yüksektir. aşırı tuz alımı, yüksek tansiyon, börek hastalıkları ve mide ülseri gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır. ayrıca fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atımını hızlandırdığı için kemik erimesi sorunu için risk faktörü oluşturur. maden suları yüksek sodyum içerdikleri için aşırı miktarda tüketilmemelidir. maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanlar tercih edilmeli. sağlıklı insanlar günde iki şişe, kilolu kişiler bir şişe içebilir. kalp, böbrek ve hipertansiyon hastaları ise uzak durmalı.

    maden suyunun faydaları nelerdir?

    her yaştaki bireylerin günlük kalsiyum gereksinimlerinin karşılanmasında takviye olarak düşünülebilir. böylece güçlü kemik yapısının oluşması ve korunmasını sağlar.

    büyüme çağında, hamilelikte ve yaşlılıkta artan mineral ihtiyacının (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılanmasında gerektiği kadar kullanılarak sağlanabilir.

    sağlıklı bireylerde içerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi (mide ve bağırsaklar) ve boşaltım sistemi (böbrekler ve idrar yolları) fonksiyonlarını destekler(maden suyunun önerilen miktardan fazla tüketilmemesi şartıyla geçerlidir).

    cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılayarak cilde gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm sağlanmasında yardımcıdır.

    solunum, idrar, her türlü spor aktivitesinde ve özellikle yaz aylarında terleme ile oluşan su ve mineral kaybının karşılanmasında ölçüsü kadar kullanılabilir.

    bikarbonat içeriğinin yüksek olması ise asit fazlalığı, yanma ve ekşime ile seyreden mide hastalıklarında mide asidi fazlalılığını baskılayıcıdır.

    özellikle yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte asitli içecek tüketme ihitiyacı da artar. boyalı, katkı maddeli içecekler yerine maden suları tercih edilebilir. son dönemde meyveli çeşitleri de piyasada bulunmakta fakat bunların kalori de dikkate alınarak tüketilmesinde fayda var.

    hamilelikte maden suyu içilebilir mi?

    hamilelik, yeterli ve dengeli beslenmenin çok daha önemli olduğu ve özellikle dikkat edilmesi gereken bir dönem. annenin vücudu, bebeğin beslenebilmesi ve gelişiminin sağlanabilmesi için normalden daha fazla gıda, sıvı, mineraller ve vitaminlere ihtiyaç duyar. mineral ihtiyacının bir kısmını tamamlayabilmek için, bu dönemde farklı bir sağlık problemi(hipertansiyon...vb) yaşanmıyorsa maden suyu tüketimi önerilebilir.

    maden suyu böbrek taşı yapar mı?

    böbrek taşı oluşumunu maden suyu tüketmeye bağlamak yanlış olur. aksine yeterli ve düzenli miktarlarda su ve maden suyu tüketmeyen insanlarda tüketenlere göre böbrek taşı oluşumu riski daha yüksektir. bu duruma gelmiş ve böbreklerinde taş oluşmuş insanların maden suyu tüketmeleri tavsiye edilmez ancak esas olan, düzenli ve yeterli miktarlarda su ve maden suyu tüketerek vücudumuzu bu gibi etkenlerden korumaktır

    emre tarakçı

    --- spoiler ---
  • maden suyu hazmi kolaylastirir, soda gegirtir.
  • ulan çıldırıyorum. günlük en az iki şişe maden suyu içen, ülkedeki hemen hemen tüm maden sularını tatmış ve bu konuda kendimi gurme gibi görmemi sağlayan, çeşitli ülkelerin maden sularını da damak zevkime tecrübe malzemesi yapmış olan, yeni bir maden suyu markası çıktığında çocuklar gibi sevinen ben, şu dünya güzeli nimete soda denildiğinde sinirleniyorum. biliyorum derdimi seveyim. hassasiyetlerimizden başka neyimiz kaldı aq?
  • maden suyu üreticileri derneği* nin gazetelere çarşaf çarşaf ilan vererek anlatmaya çalıştığı fark. gerçekten de bilmeyenin farkı anlaması zor. hatta maden sodası deyimi de yaygınlaşmış durumda. soda mı maden suyu mu diye de kimse sormuyor zaten.

    bir zamanlar turkuaz suyu vardı. yeraltı suyunun içine mineral basarak içme suyu olduğunu iddia ettikleri su elde ederlerdi. soda onun gibi bir şey işte. suyun içine karbondioksit basıyorlar.

    http://www.masuder.org.tr/
  • ülkemizde maalesef soda ile madensuyu aynı ürün gibi algılanmaktadır. ancak soda ile madensuyunun alakası yoktur. madensuyu içerisinde mineral bulunan doğal olarak bu şekilde çıkıp daha sonra içine karbondioksit eklenerek şişelenip bu şekilde satılan üründür. ancak soda ise sadece bildiğimiz suyun içine karbondioksit basılarak elde edilen üründür. yani soda sahte madensuyu gibidir. soda sadece geğirtmek gibi bir işlev üstlenmiştir ancak hiç bir mineral almazsınız. madensuyu ise mineralli ve gazlıdır. madensuyu şişelerinin etiketlerine bakacak olursak hiç bir soda ibaresi olmayıp altını çize çize madensuyu yazdığı görülmektedir.
  • abd'de soda dendiğinde içinde karbondioksit olan tüm gazlı içecekler anlaşılmaktadır. yani soft drinks ler kastedilmektedir. maden suyu ise mineral water şeklinde kullanılmaktadır. kanımca abd'deki kullanımı ile soda mineral waterı da kapsayacak şekilde geniş anlamda kullanılmaktadır. türkiyede soda ile kastedilenin ise carbonated water olduğu söylenebilir.

    (bkz: soda)
    (bkz: mineral water)
    (bkz: carbonated water)
  • her ikisini de bandrollü tüketme gereğini de eklemek gerek. sodalı ürünlerde nitekim %95 ihtimalle durum söylendiği gibi iken, maden suyunda bu oran %50 gibi. özellikle kırsal ilçelerde, yeraltı suları ile toroslar gibi doğal kaynak sularının kullanımında ölçümsüz, kontrolsüz tüketilirse beraberinde "şifa" ile birlikte "kanser" de getirebilir.

    bir arkadaş da başka bir siteden aldığı bilgileri spoiler olarak burada vermiş. bunun için ilgili şahsa da teşekkür etmek lazım nitekim bizim açımızdan "soda/maden suyunun yararları" diye aratmamız çok zor ve zaman alıcıydı!

    yarar/zarar için bir de kaynağı bile belli olmayan değerler verilerek köşe yazılarının gösteriliyor olması işin yine komedi tarafı. söz gelimi nitrat, sülfür için kaç tane yararı gösterilen makale bulabildin?

    yer altından çıkan suların yerin farklı tabakalarından mineralleri taşıması beraberinde bu minerallerin kadmiyum, cıva, arsenik, kurşun gibi ağır metaller de olabileceğini göz önünde bulundurmak gerek. ve yine özellikle ülkemizde kırsal bölgelerde dağlardan çıkan sular arıtılmadan, klorlanmadan ve de ölçüm yapılmadan tüketilmekte ve pek çoğu bu nedenle mesane, rektal, akciğer, böbrek, deri kanseri olmakta.

    bir bilgi verirken bunun fayda/zararını göz önünde bulundurup nasıl tüketilmesi gerektiğini de belirtmekte fayda var. sıradan bir "saman" beyin gibi "şifadıırrrrrrrrrr, bol bol tüketin doğal kaynağında" diyip atıp tutmamakta fayda var!
  • maden suyu, bisiklet turundan sonra terle atılmış ya da harcanmış minerallerin geri kazanımında işe yarar.

    soda, belki çamaşırların lekelerini daha kolay çıkartmak için yardımcı olabilir.
hesabın var mı? giriş yap