• yılanların damaklarında bulunan ve koku alma duyularını güçlendiren organdır. çatallı dilleriyle havadaki koku moleküllerini toplayıp dillerini damaklarında bulunan bu organa sürterler ve böylece avlarının kokularını, kokularından yerlerini, vücut ısılarını, vücut ısılarından ne kadar uzakta veya yakında olduklarını tespit ederler. bu organın, başın her iki tarafına da uzanan iki odacığı vardır. sıcakkanlı hayvanlar hareketsiz durduklarında bile termal enerji yayarlar. yılanın beyni bu organ sayesinde avının yerini belirler.
  • bu organ memelilerde körelmiş, beyin bağlantısı kalmamıştır. insanda burun kemiği altında gömülüdür.
    http://www.menstrual-cycle.info/…t-6-pheromones.jpg
  • birçok memeli hayvanın çiftleşecek eşini ararken kullandığı bir organ olan ve doğru eşi bulmaya yarayan jacobson organı, insanlarda işlevini yitirmiş durumda. fakat bilimadamları, ‘altıncı his’ denilen olgunun bu organdan kaynaklanıp kaynaklamadığını araştırıyor. işlevsiz gibi görünen bu organın aslında bazı durumlarda çeşitli kimyasallar salgıladığı söyleniyor. (ntvmsnbc)
  • insanlarda işlevini yitirdiği tahmin edilen, altıncı his denen nanenin bundan yüzbinlerce yıl önceki insanlarda çalıştığının göstergesi olduğu iddia edilen uzuv. uzuv değil organ aslında.
  • yılanı yanıltabilen bir organdır. bu hayvanların habitatında bir eviniz varsa, gözüne kestirebildği boyutlardaki her türlü ısı yayan cismi potansiyel av zannedecek ve bir tost makinesi için, bir çaydanlık için kapınızı çalıp "abi açık büfe ne tarafta?" diye sorabilecektir. hatta araçların sıcak aksamlarını algılayıp yiyecek aramak için içeri dalabilirler. sonra kaputu bir açmışsınız aaa yılan derisinden trigger kayışınız olmuş.
  • yeni taşındıkları eve adımını atar atmaz, karşı yönden gelen ve çürümüş malzemeden yayılanlara karışmış olarak burnuna çarpan başka bir takım kimyasal kökenli kokuları analiz için kullanır francis bunu.

    francis mi?

    "felidae"nin anlatıcısı.

    felidae mi?

    akif pirinçci romanı.
  • burunda bulunmaktadır ve feromon adı verilen, cinsel istek, tehlike işareti veya yiyecek izlerine ilişkin bilgileri tetikleyen kimyasalları tespit eden özel bir koklama organıdır. bazı hayvanların seks için karşı cinsleri takip etmesini ve potansiyel tehlikeleri bilmesini sağlayan organdır.

    hani hayvanların koku alma duyusu çok gelişmiştir deriz ya işte burunlarında bulunan bu organdan dolayı böyle bir özelliğe sahipler.
  • evrim sürecinde işlevini yitirmesine en çok üzüldüğüm orgnlardan biri. hala duruyor olsaydı koklayarak ruh eşimizi bulabilirdik belki.
  • bir nevi sezi organı. doğadaki şartlarda işe yarıyor olabilir ama biz yerleşik hayata geçtikçe körelmiş bir organdır.
  • (bkz: hayvanlar koklaşa koklaşa; insanlar konuşa konuşa anlaşır)*

    bu organın beyinle bağlantısını tekrar oluşturma imkanımız yok mu acaba?*
hesabın var mı? giriş yap