• triiyodometan da denir. sivi filan degildir. chi3 formülünde, 120-123 derece arasinda eriyen sari renkli, kendine has keskin bir kokuya sahip kati bilesik.
    yanilmiyorsam discilikte uyusturucu olarak kullaniliyor. cevreye ve insan vücuduna zararli bir kimyasal maddedir.
  • iyodoform testi olarak bilinen, metil keton fonksiyonel grubunun oldugunun anlasilmasinda kullanilan testte pozitif sonuc anlamina gelen sari kati bilesigin ta kendisidir.
  • diş hekimliğinde günümüzde kullanılmayan ,ancak ögrencilerin çekilmiş diş üzerinde yaptıkları çalışmalarda mecburen kullandıkları madde.ilk başta kokusu hoş gelmese de zamanla nostaljik bir hava yaratır, en küçük miktarı bile üzerinize siner , yürürken havada güzel parfümünüz değil bu asılı kalır ,herşeyi bastırır , kokusu yıkanmadan cıkmaz.
    uyuşturucu olarak değil, kanal dolgu patı olarak kulanılırmış fi tarihinde
  • formulu chi3 olan, kristal halde bulunan bir bileşiktir. yaralar için antiseptiktir.
  • hastane kokusunun kaynağıdır.

    iyodoform, karbon, hidrofen ve iyotun birleşimiyle oluşur. formülü chı3 olarak bilinir. hastanelerde ve kliniklerde hafif dezenfektan olarak kullanılır. diğer dezenfektanlar gibi hastaları rahatsız edebilecek derecede ağır kokulu değildir.

    ayrıca, deri enfeksiyonları, yaralar, çürükler, yanıklar için antiseptik olarak kullanılmaktadır. deriye kullanıldığında iyot salınımına neden olur. aslında bakterileri ve fungileri öldüren antiseptik olarak iş gören iyottur. buna ek olarak iyodoform, yanlışlıkla yutulabilecek antiseptikler arasında diğerlerinden daha güvenlidir.

    hastanelerdeki kullanımında son zamanlarda düşüş yaşanmaktadır çünkü antiseptik ve dezenfektanların yeni nesilleri çıkmıştır. gene bakteriyi, fungiyi, böcek larvalarını ve kurtları daha etkili öldürenleri mevcuttur. ayrıca iyodoform kadar kokulu değillerdir. mesela cetrimide (salvon olarak satılır) gibi.

    fakat, iyodoform hala ilaç üretiminde yardımcı madde olarak kullanılmaktadır.

    fazlası için, http://humantouchofchemistry.com/…ospital-smell.htm
  • mikropların çoğalmasını engelleyerek dokuyu mikroplardan temizleyen sarı, kristalimiz madde.
hesabın var mı? giriş yap