• 5 nisan 2023'te, 61 yaşındayken, trafik kazası sonucu ölen şair.

    doğu güzellemeleri/xalkiz (1992), gecede yıldızlar çoğalıyor (1997), cumartesi aranışları (2001), ışık insanları (2013) ve hayat devam ediyor (2023) adlı şiir kitaplarının yanı sıra şair kemal kök ile birlikte hazırladıkları "içerideki dışarıdaki hapishaneden/bizim şiir antolojisi" (2006) kitabı yayınlanmıştı. "savaşın şairin kimliğin sorgulanışı" adlı ortak kitapta da fikirleriyle yer almıştı.

    bir yandan da köylü sosyalizmi/kızılbaş-alevi hareketi ve sosyalist alevi hareketi'nin zorunluluğu (2013), komünistlerin siyasi birliği sorunu ve kongre yönetimi çözümü (2013), alt-emperyalist türkiye kapitalizmi (2013) tarihselden güncele-komünist rotaya dair (2018) ve sosyalist gerçekçilik ve sanat cephesi hareketi (2021) adlı sosyolojik-ideolojik-teorik kitaplar yayınladı.

    ayrıca "küçük kırmızı balık" (1997) adlı resimli çocuk hikaye kitabı da yayınlamıştı.

    3 şubat 1964, çorum doğumlu şair, öğretmenlikten emekli olunca, istanbul'dan döndüğü memleketinde, çorum merkez kuşsaray köyü'nde yaşarken, trafik kazası nedeniyle ölen sosyalist şair-yazar ismail hardal'ın son şiirleri, ölümünden sonra (temmuz 2023'te) şair babür pınar tarafından hazırlanan "hayat devam ediyor" adlı kitapta bir araya getirildi.

    6 nisan 2023'te, kuşsaray köyü’nde toprağa verilen, 1980 çorum katliamının tanıklarından şair ismail hardal'ın ardından kimsenin bir anma yazısı yazmaması dikkat çekiciydi.

    kemal kök, sabri kuşkonmaz, nuray gök aksamaz, eşref yılmaz, kasım koç, mehmet kazım ablak, nevzat oğuz, sırrı öztürk, turgay ulu, ali ihsan aksamaz başta olmak üzere; kimse, ismail hardal hakkında bir şeyler yazmadı. (en azından internet ortamında yer almadı...) hakimiyeti altında tuttukları merkezde değil de taşrada yaşayan "ilkeli"/"idealist" bir kişiyle karşı karşıya olduklarından olsa gerek, kendileri gibi olmayan bir şair hakkında tek satır yazan olmadı.

    "köylü sosyalizmi" kitabının tanıtım yazısında şöyle deniliyordu:
    kızılbaş alevi hareketi, tarihsel-toplumsal bir dinamik olarak ortaya çıkma varlığı göstermiş, örgütlenme sürecini hızlandırmış, toplumsal mücadelede taraflı kimliği ile yer almanın hazırlığını yapmaktadır. bu hazırlık sürecinin doğal uzantısında “anlayış-birlik-ittifak” politikalarını netleştirmek ve hareketin sorunlarını çözmek için iç tartışmalara yönelmektedir.

    kızılbaşlık-alevilik, uzun köylü-sınıf mücadelelerinin içerisinden geçerek sınıfsız toplum tasarımı olan rızalık şehri pratiği, deneyimiyle köylü sosyalizmi geleneğini yaratmıştır. tarihsel olarak sınıfsız toplum süreğinin/geleneğinin taşıyıcılığı rolünü üstlenen kızılbaşlık alevilik, günümüz sınıfsız toplum tasarımına/mücadelesine de kendi özgün rengiyle katılabilmenin doğum sancılarını yaşamaktadır.

    köylü sosyalizmi, proletarya sosyalizmi ile “musahip” leşerek (stratejik ittifakı kurarak), “cem’le cemal” olup, “modern rızalık şehri’ne” kol kola, can cana, yoldaşça yürüyerek tarihsel dinamik işlevini yerine getirebilir.

    köylü sosyalizmi, kapitalist toplum koşullarının bir sonucu olarak sınıfsal ayrışmalar yaşamakta, içinde yer aldığı toplumsal sınıf ve tabakalarının sınıf çıkarları ve anlayışına göre dönüşümler örgütlenmeler, yaşamaktadır.

    kapitalist toplum koşullarında köylü sosyalizminin kendi geleneğine uygun bir temsiliyeti ancak kızılbaş alevi hareketi’nin “sosyalist kızılbaş alevi hareketi” ne dönüşmesiyle mümkün olabilir. günümüzde bu hareketin yaşadığı sorunların çözümüne bilimsel yöntemin üretilmesi de “sosyalist kızılbaş alevi hareketi” ni zorunlu hale getirmektedir.
    farkındalığın ve zorunluluğun gereklerinin yapılmasına katkıda bulunmanın sorumluluğuyla hareket eder yazar, hem kızılbaş alevi hareketi’ne, hem sosyalist hareket’e/komünistlere önemli uyarılarda bulunmaktadır.

    köylü sosyalizmi tarihsel proletarya dinamiğini, proletarya sosyalizmi toplumsal proletarya dinamiğini temsil etmektedir. günümüzde her iki dinamik de sorunlarını çözmek için çaba göstermektedir. bu anlamlı çabalara mütevazı bir katkı olması amacıyla yazar, büyük çoğunluğu sorun polemik ve sanat cephesi sosyalist gerçekçi sanat dergilerinde yayımlanan yazılarını bir araya getirerek, yeni bölümler de ekleyerek elimizdeki kitabı üretmiştir.
hesabın var mı? giriş yap