4 entry daha
  • anıtkabir ; pantheon (paris'tekinden bahsediyorum. partheon diyenler de oldu panthéon ile partheon arasında farklılıklar vardır) tarzı mimariyi ve selçuklu mimarisini bir arada taşıyan bir yapıdadır. tam olarak pantheon değil çünkü şapeli yok, tam olarak selçuklu değil çünkü sütunları var. bunun yanında atatürk'ün naaşı ayrı bir odadır, tıpkı eski türklerde ve selçuklularda olduğu gibi.

    dahası, orası sadece bir ziyaret alanı değildir. anıtkabir iki kısımdan oluşur; çevresindeki ormanlık alanda 25 ülkeden getirtilen bitki ve ağaçlar vardır, buraya barış ormanı denir. diğer kısım ise anıt kısmıdır ve üç alandan oluşur : aslanlı yol, tören alanı ve mozoledir. işte atatürk'ün naaşı bu mozolenin altındaki bir odadır.

    ayrıca, büyük adamların kabirleri devasa olur ve anıt mezar denir. bu ucubelik değil, onların büyüklüğünden gelir. napolyonun anıt mezarının şapeli altın işlemeli ve paris'in her yerinden görülebilir özelliktedir, fransızlardan ucube diyenini daha hiç duymadım.

    debe editi: öncelikle güzel insanların güzel yorumları için teşekkür ederim. umudumu diri tutuyorsunuz. ankara'ya yolum düştüğünde ilk gittiğim yer her zaman anıtkabir'dir. bu ülke için yaptıkları, elimizin tersiyle itip bir kenara konamayacak kadar büyük. laiklik, reformlar ve yaptığı diğer devrimler 'tepeden inme' değildir. çünkü tarih zaten 1919'da başlamıyor. bunların temeli tanzimat devri'nde atılmıştır. laik eğitim veren okullar o zaman kurulmuştur. osmanlı sevdalısı güruha duyurulur. osmanlı bürokrasisi her zaman için yenilikçiydi, buna direnen ise her zaman gelenekselciliği savunan ulema sınıfı olmuştur. sakat tarih bilgisiyle "ecdad" propagandası, ancak bizim gibi cehaletin kök saldığı memleketlerde yapılır.

    şuna da bakmadan geçmeyiniz : anıtkabir'in akşam fotoğrafları
127 entry daha
hesabın var mı? giriş yap