22546 entry daha
  • asiatimes haberine göre fransa, fransız yabancı lejyonu'ndan bazı askerleri slavyansk'a göndermiş. "gönüllü" sıfatıyla ukrayna'da zaten binlerce kişi savaşıyor(du), bu haberde resmi ağızdan bir ifade görmedim açıkçası ama her birimine kadar yazmışlar valla. şaşırtıcı da değil zaten. fransa fazla bile sabretti "resmen" mevzuya girmek için.

    dün rusya, ukrayna'nın hem mevcut başkanı zelenski'yi hem de bir önceki başkanı poroşenko'yu arananlar listesine eklemişti. daha önce lavrov'un, zelenski'nin görev süresinin 20 mayıs'ta sona ereceği hatırlatılıp sonrasında ne olacağı sorusuna, "o zaman zelenski'yi tanımamız gerekmeyebilir" cevabını hatırlıyoruz. bunların üzerine şöyle enteresan bir detay var ki putin'in 15-18 mayıs aralığında çin'de olması bekleniyor.

    zorlarsanız bu tip şeyleri zaten çok bulursunuz ama ben bu bilgiler ışığında şunu düşünmeye başladım: rusya, ukrayna'da seçim yapılmıyor oluşunu kendi lehine kullanmak ve zelenski hükümetinin meşruiyetine zarar vermek için ateşi biraz daha harlayacak. zelebobka'nın bu listeye eklenmiş olması zaten mevcut hâliyle ukrayna yönetimiyle rusya'nın hiçbir şekilde masaya oturmayacağı anlamına geliyor. kısacası artık rusya resmen "muhatabım değilsin" tavrını bir üst noktaya taşımış vaziyette.

    putin de çin'e gidip şi cinping'le "dobloyu sattın mı enişte" muhabbeti yapmayacaktır herhalde. muhtemelen yeni bir tırmandırma öncesinde futbol tabiriyle "son kontroller" yapılacak başlama düdüğünden önce.

    ***

    cephede ise ukrayna ordusu çoğu bölgede şu an durumu kontrol altına alamıyor. özellikle oçeretino ve çevresinde ruslar yavaş ama istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. keza güneyde robotino ve kuzeyde rusların tamamen kontrol sağladığı kotlyarivka başta olmak üzere ukraynalıların "kırıldığına" dair gösterge niteliğinde yerler var. yalnız yanlış hatırlamıyorsam bugün ukrayna karşı saldırıyla nevelskoye'yi geri aldı, onu da ekleyeyim. bununla ilgili hiçbir detay görmedim. ruslar, "zaten gelmezler" deyip bıraktı da ukraynalılar mı geldi, pusu mu yediler ne oldu vs. hiç bilmiyorum. sadece "nevelskoye'yi kaybettik" dediler, o kadar.

    bugün ortodoks hritsiyanlar (dolayısıyla doğu slavların büyük bölümü) için paskalya ayrıca. buna rağmen pek bir ateşkes girişimi, bir "dostluk kardeşlik" havası görmedik. tam aksine bugün normalden fazla güncelleme çıkıyor. üzücü.

    şimdilik en azından donbass'ta görünen şu ki rusya her gün şurada veya burada birkaç kilometre yarıyor. bir noktada ya avdiyivka'da olduğu gibi ukraynalılar püskürtülecek ya da bu şekilde devam edecek. çünkü batı'dan gelen desteğin cepheye ulaşması ve kullanılabilir hâle gelmesi 3-5 günde olacak iş değil.

    rusya'dan bir harkiv taarruzu beklediğimi hep yazıyorum ama son bir haftadır affedersiniz hayvan gibi şeyapıyorlar. mevcut cephe hattı boyunca bu kadar agresif davranıp üstüne harkiv'e yeni cephe açacaklarsa ukrayna gerçekten perişan olur. yani rusya'nın daha fazla askeri, imkânı var filan ama bu kadar olmaması lazım aslında.
197 entry daha
hesabın var mı? giriş yap