22543 entry daha
  • rustapar, russbot, rustroll muhabbetlerinin sıktığı savaş.

    bazı yazarlara göre rusya bazı ekşisözlük yazarlarını finanse ederek, organize bir şekilde türkiye'deki savaş anlatısını kontrol ediyor...

    arkadaşlar, türkiye'deki anlatının ne önemi var? türkiye bir sandık demokrasisi. türkiye'nin dış siyaseti kolektif bir tartışma ortamında geliştirilmiyor. yani ne rus ne de nato yanlısı bir anlatının türkiye'nin rusya'yla ilgili stratejisini etkileme ihtimali yok. o yüzden de rusya'nın, abd'nin ya da ab'nin türkiye'deki anlatıyı sözlük yazarları üzerinden etkilemek için hiçbir inisiyatifleri yok.

    eğer türkiye'de değil de abd'de ya da almanya'da olsaydık daha farklı düşünebilirdim. bu iki ülke de dış politikanın kamuoyu baskısıyla şekillenebildiği, kamuoyuna rağmen sürdürülen politikaların yönetim değişikliğine sebep olabileceği ülkeler.

    ayrıca ikisinde de sistem dışı ve güçlü birer muhalefet** var. mesela birleşik krallık'ta keir starmer'ın ukrayna konusunda farklı bir şey yapma ihtimali yok. birleşik krallık'ta sistem dışı bir muhalefetten bahsedemediğimiz için de birleşik krallık'taki anlatının şekillendirilmesi bile önemsiz. tabii içeriklerin çoğu ingilizce üretildiği için bk da aradan çıkıyordur.

    belki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi erdoğan'ın kazanması için rus yanlısı bir anlatı oluşturmak gerekebilirdi. türkiye'de yaşayan yazarlar için konuşursak, benim burada rusya'ya ya da nato'ya meyilli giriler yazanların oy tercihlerinin ekşi ortalamasından farklı olduğunu düşündürecek bir gözlemim olmadı. bu başlıkta düzenli yazanların bir kısmı chp bir kısım da zafer partisi yanlısı, aynı ekşi sözlük ortalaması gibi... bir de böyle bir ihtiyaç vardıysa ve rusya bu iş için para harcadıysa bile seçim bitti.

    ayrıca burada yazılanların çoğunu sadece yine burada yazanlar okuyor. burada yazdıklarımız belki debeye falan girerse ya da twitter'da falan paylaşılırsa nispeten geniş bir kitleye ulaşıyordur. işte o zaman da neden bu dış minnaklar ekşiyle uğraşsınlar? direkt twitter üzerinden gündem yaratırlar.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    twitter demişken, nafo'cular twitter'daki ingilizce anlatıyı kontrol etmek için bayağı organize bir mücadele veriyorlar. bunu da saklamıyorlar. mesela discord üzerinden hedef seçip seçtikleri hesapların kaldırılması için bayağı planlı bir şekilde hareket ediyorlar. fonlanıyorlar mı bilmiyorum, açıkçası sanmıyorum da, ama organizeler. yine de türkiye'ye yönelik bir mücadele değil bu, zira yukarıda da dediğim gibi kimse türkiye'deki anlatıyı takmıyor.

    rusya'nın abd'de ya da almanya'da organize bir çabası var mı, fonladığı ekipler var mı bilmiyorum. olabilir tabii... ama genelde rus yanlısı içerikleri üretenler ya da paylaşanlar bunu anaakım medya yapmadığı için bir talebe karşılık olarak üretiyorlar. yani rusya kendisi ya da kendisine yakın sivil toplum örgütleri üzerinden rus yanlısı içerik üreticilerini fonlamasa bile bu üreticiler, içeriklerini talep edenler üzerinden gayet para kazanabiliyorlar. hepsinin merch store'u, patreon'u, sadece takipçilerine özel videoları/telegram grupları falan var.

    esasen bu yüzden de rus yanlısı içeriklerin kalitesi sürekli düşüyor. genelde en uç mesajı verenler toplumda en dikkat çekenler oluyor. "ya o kadar da olmayabilir şimdi" diyerek kritik düşünenler bu konuda en çok para harcamaya meyilli fanatiklerin tepkisini çekiyor. bazı içerik üreticiler, ekonomik sebeplerle fanatiklerin hoşuna gitmeyecek bazı şeyleri söylememeyi ya da üstünkörü geçmeyi tercih edebiliyorlar. mesela savaşın başında scott ritter bu kadar dingil değildi, daha makul şeyler söylüyordu. geçenlerde bir de moskova'ya gitmiş, ondan beri sanki konuşmalarını peskov yazıyor gibi...

    hazır buraya kadar gelmişken uzun zamandır yazmak istediğim bir mevzuyu da yazayım. yıllardır anaakım medya dışı içerik üretim talebi hem türkiye'de hem de dünyada artıyor. bu talebiyse genelde zaten halihazırda bir platformları olan aşı karşıtları karşılıyor. bu anaakım medyayla aynı şekilde düşünmeyenler genelde aşı karşıtı demek değil, sadece aşı karşıtları kendileri için doğru zamanda doğru yerdelerdi demek. ama aşı karşıtlarının bu durumdan güçlenmesini beklemek lazım, zira aşı karşıtı olmayanlar ukrayna'daki gelişmeleri geleneksel medya dışı bir yerden takip etmek istediklerinde genelde aşı karşıtlarının argümanlarına da maruz kalıyorlar.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    yine kısa yazamadım, iki ayrı giriyi tek bir giride yazmış gibi oldum...

    kapatırken şunu söyleyeyim, eğer burada nato karşıtı ve nispeten organize bir grup olduğunu düşünüyorsanız bunun sebebi anaakım dışı her görüş belirteni rustapar diye yaftalayıp nickaltına gitmeniz ve bu insanları konsolide etmeniz olabilir mi?
200 entry daha
hesabın var mı? giriş yap