• uçuş iptal edildi.
  • ertelendi.
  • yanlış anlamadı isem motorlardan birinde bir sızdırma problemi oluşmuş.
    sanırım "engine bleed" deniyor.
  • ertelenmiştir.

    nasa, artemis 1'in motorunda oluşan hidrojen sızıntısı nedeniyle fırlatmayı ertelediğini açıklamış.
  • sabah 5'te uyanıp televizyonun başına geçtik ama görünen o ki bu cuma sabahına, türkiye saatiyle akşam 7:48'e kadar bekleyeceğiz. neyse, geç olsun güç olmasın diyelim.
  • 2 eylül 2022 tarihine ertelenmiştir.

    insanlı son ay görevi olan apollo 17'den tam 50 yıl sonra başlayacak olan artemis görevlerinden ilki. 2. görevde 2024 yılında insanlı ay yolculuğu yapılacak ve ayın etrafında turlayıp dünyaya geri dönecekler. artemis 1 ve 2 görevleri birebir aynı görevler. 1 numarada insan yerine manken var 2. görevde insan olacak.

    3. görevde ise 2025 yılında insanlı şekilde aya tekrar iniş yapılacak. ayrıca bu görev gerçekleştirilene kadar ayın yörüngesine iss benzeri bir istasyon yerleştirilecek ve iss programı sonlandırılıp artık ay yörüngesinde düzenli olarak insan bulunacak. aya iniş yapacak olan insanlar önce bu istasyona gidip orada iniş aracına* geçiş yapacaklar. aynı zamanda artemis görevleriyle birlikte ay yüzeyine kalıcı üs kurmanın da ilk adımı atılacak.

    umarım ömrümüz mars görevlerine de yeter.
  • aklımı kurcalayan bir soru var: 1969-1972 yılları arasında, o zamanın teknolojisiyle insanlar aya defalarca gittiler ve döndüler ancak bugün bunu yapmak sanki daha zor gibi görünüyor. evet büyük zahmet ve külfet. daha önce gitmişlerse amerikalıların bu konuda işi ağırdan almasını anlarım.

    peki çinlilere ne diyelim. adamlarda para bol ve dünya hegemonyası iddiaları için bunu yapmak zorunda hissediyorlar. çinliler 2020 yılında aya gideceğiz dediler ancak tarih yaklaştıkça aya gidiş programlarını sürekli ötelediler.

    akla komplo teorileri geliyor. yoksa aya gitmek imkansıza yakın bir görev mi(ydi)? ama bu kolaycılık olur galiba?

    sahi, aya gitmenin aşılamayan zorlukları nelerdir? bilgisi olanlar yazarsa okuruz biz de. bekleyelim.

    ekleme:
    @massayidonatello sağolsun, özelden bir kaynak ve açıklamalar gönderdi. anladığım kadarıyla, eski teknolojinin yazılım kısmı gününüze göre çok geri teknolojiyle (64 kh hızındaki işlemciler vs) yapıldığı için kod kısmı (onbinden fazla sayfa) aşırı ölçüde karışıkmış ve günümüz bilgisayarlarına uyarlanamamış.

    aklım almadı yine de. bir işletim sistemi yazılırken bunun kadar kod yazılmıyor mu? mesela çinliler bunu neden yapamasın ki?

    sorgulamaya devam.
  • en son ay'a yapılan insanlı uçuş üzerinden onlarca yıl geçmişken, bu sefer bende heyecan uyandırdı. bakalım nasıl olacak.
  • (bkz: #142002241) nolu entri'ye cevaben -araştırdığım kadarı- ile anlatmaya çalışayım.

    - öncelikle uzay büyük bir meydan okuma ortamı. mükemmelden bir azı felaket demektir. (bkz: challenger).

    - uzaya bir cisim yollamanın ardında çok büyük bir matematik, ciddi anlamda teknolojik hazırlık lazım. ancak daha önemlisi insanlı görev yapacaksanız (bkz: iss) bu kişilerin psikolojik hazırlığı vesaire var.

    - temel olarak aya gitmek teknoloji/bilim ikilisi ile barışık olan her ülkenin yapabileceği bir şey. nitekim çin de ayın kütleçekim kilidi yüzünden görmediğimiz kısmına bir araç yollamıştı.

    - uzay görevleri ilgili komplo teorisi seven kişilerin en fazla kaşıdığı konu van allen kuşakları. bu bölgenin ne anlama geldiği ve bölgeyi geçmenin nasıl mümkün olduğu ile ilgili evrim ağacı tarafından hazırlanan bir yazı.

    - velhasıl aya gitmek her uzay görevi kadar zor, ama her uzay görevi kadar mümkün. neden mümkün? çünkü bu ülkelerde cennete götüren kefen, cehennemden koruyan gavs vesaire türü saçmalıklar devlet yönetmeye kalktı mı kafasına tokmağı geçiriyorlar.

    - sen de margaret hamilton yetiştir, sen de gidersin fezaya.
  • aya tekrar gitmek imkansız birşey değil ama 60'lı yıllardaki bütçeleri almak, eskisi kadar kolay değil. buradaki amaç aya gidecek roketi imal etmek değil, oraya gitmeyi ucuza mal etmenin yolunu bulmaktır.
hesabın var mı? giriş yap