• nasa'nın elli yıl önce tamamladığı apollo programından sonra ay'a tekrar gitmek için başlattığı artemis programının yapılacak ilk seferi.

    bu sefer ayrıca sls roketinin de ilk uçuşu olacak. 29 ağustos günü başlayacak olan seferde sls roketinin taşıdığı orion uzay aracı, 42 günlük planlanan seferde ay yörüngesinde 34 gün boyunca dolanacak. ay yüzeyinden 110 km ile 70 bin km arasındaki mesafelerde seyahat edecek.

    bu görev ayrıca insan taşıma kapasiteli bir aracın dünya'dan en fazla uzaklaştığı görev olmuş olacak.

    fırlatma amerika'nın florida eyaletindeki kennedy uzay merkezinde bulunan 39b numaralı fırlatma rampasından tsi 15:33 de yapılacak. bu rampadan daha önceleri apollo roketi ve uzay mekiği seferleri yapılmıştı.

    sls roketi 17 ağustos gününden bu yana rampada bekliyor. 24 ağustos günü yapılan değerlendirmede uçuş için hiçbir engelin olmadığına karar verildi ve uçuş için onay raporu verildi.

    fırlatma için hava durumu şu an için %70 olasılıkla uygun gözüküyor. 26 ağustos itibari ile hava rampada yağmurlu ancak pazartesiye kadar açılması bekleniyor.

    havanın uygun olmaması halinde şu an için belirlenen alternatif fırlatma tarihleri ise 2 ve 5 eylül olarak belirlendi.

    bu giri olası gelişmeler üzerine güncellenecektir.

    artemis 1 seferi ile ilgili detaylarını merak edenler için türkçe şöyle bir kaynak var.
  • kazasız, belasız inşallah.
  • gerçekten 53 yıl sonra dünya dışı gezegen ve uydulara insanlı görevlerinin başlaması heyecan verici.

    ilk olarak insansız bir roket yörüngede gezecekmiş

    https://twitter.com/…?t=m2y4rizwd5gq4qhdrcrpvw&s=19

    1969-72 arasındaki teknoloji cok yeterli olmadığı için pek olayın içindeymiş hissemedi bu görevleri dünyalılar.şimdi ay'ı ve aydaki insan deneyimlerini 4k canli yayınlarla sürekli takip edeceğiz.müthiş bir deneyim olacak.
    darısı insanlı mars görevlerine.
  • proje kapsamında olan ülkelere bakınca insanın içini hüzün ile dolduran sefer.

    istikbal göklerdedir diyen bir kurucunun ülkesi olarak bu kadar geri kalmak çok üzücü...
  • proje ile ilgili tüm ayrıntılara şu mükemmel siteden ulaşabilirsiniz. link (ama ingiliççe)

    bazı istatistikleri paylaşayım;

    ilgili modülün atmosfere tekrar giriş hızı 24.500 mph (34.420 kph) yani 32 mach. yani bu roketten kalan modül dünya'ya girerken ses hızının 32 katında bir hıza sahip olacak.

    atmosferden kaynaklanacak sürtünme, dolayısıyla da meydana gelecek sıcaklığı siz düşünün. (binli dereceleri bulacaktır)

    bu güzelim roket kalkışta 8.8 milyon pound itki üretiyormuş. bu şu demek dostalarım. en büyük yolcu uçağı olan airbus a380, her bir motoru 70.000 pound olmak üzere toplam 280.000 pound itki üretiyor.

    roket kalkışta 380'nin 31,42 katı güç üretecek.

    ingilizce'deki 'it's not rocket science' kalıbını şimdi daha iyi anlıyoruzdur sanırım.

    katedilecek toplam mesafe 1.3 milyon mil (2.091.700 kilometre) olacak.

    bu şu demek oluyor; dünya'nın ekvator uzunluğu 40.076,4 kilometre. yani bu görevde dünya'nın çevresini 52 kere dolaşmaya yetecek kadar yol katedilecek.

    son olarak roketimizin toplam uzunluğu 322 feet (98 küsür metre), toplam kalkış ağırlığı 5.75 milyon pound (2.5 milyon küsür kilogram).

    toplam görev yükü ise 59.000 pound (26.761 kg).

    yani tüm tantana bu 26 ton yükü taşımak için....

    sevgiyle kalın, sağlıcakla kalın...(umarım sedat peker tweeti değil de ay'a gidecek roketi tartışacağımız günler de olur gelecekte...)

    ***

    aya gidilecek
    daha da ötelere,
    teleskopların bile görmediği yere.
    ama bizim dünyada ne zaman kimse aç
    kalmayacak,
    korkmayacak kimse kimseden,
    emretmeyecek kimse kimseye,
    yermeyecek kimse kimseyi,
    umudunu çalmayacak kimse kimsenin?
  • sls roketine şu anda yakıt dolumu yapılmakta. turuncu gövdedeki devasa depolara 2 milyon litre sıvılaştırılmış hidrojen ve 742 bin litre sıvılaştırılmış oksijen doldurulacak.

    roketin taşıdığı 4 rs-25 motoru, her saniye bu yakıtın 5200 tonunu sömürüp roketi yaklaşık sekiz buçuk dakika boyunca itecek.
  • sls roketine yakıt dolumu, hidrojen dolum sistemindeki sızıntı nedeniyle önce yavaşlatıldı, şimdi ise durduruldu.

    uzmanların konu ile ilgili değerlendirmesi sonrasında doluma devam edilecek ya da fırlatma bugün için iptal edilecek.
  • hidrojen dolumuna düşük hızda tekrar başlandı.
  • fırlatma ileri bir tarihe ertelendi, yakıt yükleme esnasında 3. nolu roket moturunda hidrojen sızıntısı tespit edildi, bu sızıntının fırlatmaya ne ölçüde etki edebileceiğini yaklaşık 3 saattir tartışıyorlardı. bir sonraki fırlatma tarihi 2 eylül ama kesin tarih verilmedi.

    edit: nasa canlı yayını zamanında başlamadı, çünkü operasyon için bazı problemler bulunuyor. 1.2 ve 4 nolu yakıt motorlarında sorun yok, fakat 3 numaralı motor üzerinde çalışmalar devam ediyor. iptal kararı verilmesi durumunda 2 yada 5 eylül tarihinde fırlatma gerçekleşecek.

    space launch system - sls florida’daki kennedy uzay merkezi’nden bugün türkiye saatiyle 15:33'te fırlatılacak. nasa youtube üzerinden canlı yayına ise 13:30'da başlayacak.nasa youtube

    artemis, apollo'nun ikiz kız kardeşi ve aynı zamanda ay tanrıçası olarak biliniyor, bu yüzden göreve bu isim veriliyor. neil armstrong ve buzz aldrin 1969 yılında apollo 11 görevi ile ay'a ilk ayak basan insanlar olmuşlardı.

    giden kapsülün ismi ise orion, 42 gün boyunca ay ve çevresinde görev yapacak, 10 ekim günü ise dünyaya dönüş yapması planlanıyor. orion kapsülünü uzayda itecek servis modülünü ise avrupa uzay ajansı gerçekleştirdi. sls'in her fırlatma başına maliyeti ise 4 milyar doları buluyor. bu görev sırasında araçta bir mürettebat bulunmayacak ama görev mürettebat varmış gibi gerçekleştirilecek, 2025 yılında ise insanlı bir şekilde yapılması planlanıyor. insanlı yapılacak görevin temel amacı ise ay'ın devamlı karanlıkta kalan bölgelerinde bulunduğu tahmin edilen donmuş su kütleleri, bu kütlelerin yakıt veya içme suyu olarak kullanılabilir olması tahmin ediliyor.

    şu dakikalar da yakıt dolumu gerçekleştiriliyor. izlemek için tanking operations
  • sls roketinin ikinci kademesine de yakıt dolumuna onay verildi.
hesabın var mı? giriş yap